26 февруари 2021, петък

Св. Порфирий, еп. Газки. Св. мчк Севастиан. Св. Серафим, Софийски Чудотворец (Блажи се) (Тип. с. 415, заб.)
church
Архиерейска св. Литургия за небесния покровител на Българския патриарх Неофит

Архиерейска св. Литургия за небесния покровител на Българския патриарх Неофит

На 21 януари с радост отбелязваме паметта на св. мъченик Неофит, небесен покровител на предстоятеля на Българската православна църква - Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. По традиция патриарх Неофит празнува своя имен ден в митрополитската катедрала “Св. Неделя”. Тази година, съобразявайки се с противоепидемичните изисквания, Светейшият патриарх пожела да почете празника с молитва в параклиса на Патриаршеския дом в Софийската света митрополия.

С негово благословение в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи света Литургия и молебен за здравето и благопреуспяването на скъпия ни Първойерарх.

Заедно с него, край св. Трапеза, на която се покои частица от мощите на св. мчк Неофит застанаха архимандрит Василий, ­ протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на храм "Св. София" и духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм "Св. ап. Петър и Павел", ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, свещеник доц. д-р Иван Иванов и шестима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Празничните богослужби бяха огласени от прекрасните изпълнения на мъжкия катедрален хор под диригентството на протопсалт проф. д-р Мирослав Попсавов, които изпълниха литургийните песнопения с особена вещина и молитвеност.

По време на свещеническото причастяване проповед за честваните днес св. Максим Изповедник и св. Неофит произнесе ставр. ик. Кирил Попов.

"Да носим с търпение и радост кръста на живота и на дълга! Да запазим неопетнена вярата си до последното наше издихание, та да се удостоим с венеца на правдата, който ще даде Господ - Праведният съдия, на всички онези, които са възлюбили Неговото явяване" - завърши словото си отец Кирил Попов.

След светата Литургия духовенството, към което се присъедиха и други свещенослужители от столични храмове, отслужиха Благодарствен молебен, предстояван от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Събрани край иконата на св. мъченик Неофит, те отправиха молитви към Всеподателя Бога за здраве и духовно преуспяване на Българския патриарх Неофит и Българската православна църква, и за скорошно избавление на народа ни от епидемията.

В края на празничното последование към присъстващото църковно изпълнение се обърна епископ Поликарп.

"От десетилетия този велелепен храм, посветен на св. великомъченица Неделя, събира вярващия народ в столицата, за да почете в молитва, в песнопение паметта на тези преподобни отци - св. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит. Спомняме си днес за делата и служението на тези труженици на Христовото благовестие. А чрез тях отдаваме достойна почит и молитва на онези, които са украсили своя живот с имената на св. Максим и св. Неофит. Днес си спомняме в молитва и прошение пред Бога за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим, Бог да го упокои! Но почитаме и нинездравстващия патриарх Неофит, който е приел св. мъченик Неофит като свой патрон, и се молим Бог да го обдари със здраве, с бодрост, със сили, за да води както досега, така и занапред кораба на Българската православна църква към духовно израстване, спасение и единение с Бога. Нека молейки се пред св. Максим и св. мъченик Неофит за упокоилия се Български патриарх Максим и за Негово Светейшество нинездравстващия патриарх Неофит, Бог да озари и нашите сърца, за да бъдем достойни, благодатни и градивни в нашия духовен живот и израстване." - каза в словото си владиката и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на присъстващия богомолен народ.

Пълния текст на Поздравлението към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх НЕОФИТ по случай имения му ден можете да прочетете тук - https://mitropolia-sofia.org/index.php/dokumenti/%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/4212-imen-den-patriarh-neofit-2021

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmTPqKXi


Текст и снимки: Весела Игнатова


Снимки: