14 април 2021, сряда

Св. Мартин, папа Римски (Прежд. лит.) (вечерта ­ Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church
Излезе от печат новия брой 3 на „Църковен вестник”

Излезе от печат новият брой на „Църковен вестник”

Различни и разнообразни по тематика са материалите в новия брой. Ето част от тях:

В рубрика „Интервю” повод за разговор с Велички епископ Сионий става Първото Всенощно бдение в Бачковския манастир в чест на св. патриарх Евтимий Търновски. В него той подробно разказва и за „неизвестния” гроб на българския светител – стр. 3.

Рубрика „Теология” ни запознава с една дълбоко екзистенциална тема: „Божията отсъда” – стр. 4-5. Позабравеното светоотеческо учение за „неправедното наслаждение”, за греха и смъртта, достига до нас актуализирано чрез словото на новия игумен на Есекския манастир (Англия) архим. Петър (Вризас), достоен продължител на просиялите с бистрота на православното си учение негови предшественици.

„Ако вирусът ни застигне” е актуална беседа с въпроси и отговори, проведена в Есекския манастир, след словото на игумена – стр. 6.

„Молитвата в моменти на потиснатост” са практически съвет на †Антоний (Блум), митрополит Сурожки, за това как да съживим и ободрим душата си, когато „небесата сякаш се опразват” и „стенем в отчаяние” – стр. 7.

Приснопаметният монах Мойсей Светогорец в рубрика „И рече старецът…” отново ще привлече вниманието ни чрез разказа „За укриващия се протопсалт Агиананит” – стр. 8

През м. февруари т.г. се навършват 5 години от канонизацията на св. Серафим, Софийски Чудотворец. Нека си припомним част от неговото учение за мира и послушанието – стр. 2.

Рубрика „Документи”: Изявление на Еладската църква относно ваксините срещу COVID-19 – стр. 2.

Цена на един брой – 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. „Оборище“ №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк – София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

За ваши въпроси, коментари и предложения за теми, може да се обърнете на следните адреси: София 1000; ул. „Оборище“ №4; Синодално издателство; e-mail: sinizdat@gmail.com


Отговорен редактор на броя: Анула Христова


Снимки: