26 февруари 2021, петък

Св. Порфирий, еп. Газки. Св. мчк Севастиан. Св. Серафим, Софийски Чудотворец (Блажи се) (Тип. с. 415, заб.)
church
Български патриарх Неофит

Патриаршеско поздравително слово към новоръкоположения Смоленски епископ Висарион

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ВИСАРИОН,

В очакване на благодатното време на великия и спасителен пост, Свeтият Синод на Родната ни Църква с радост прие предложението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, наш скъп събрат и съработник на Божията нива, да бъдете хиротонисан в епископски сан, за нуждите на Светата ни Българска Православна Църква и в частност на Пловдивска епархия.

В този ден на вашата огнена петдесетница, когато върху Ви снизходи чрез архиерейско ръковъзлагане благодатта на епископския сан, смирено отправяме горещи молитви към Великия архиерей и наш Пастиреначалник Господ Иисус Христос да Ви укрепи и подпомага в благодатното и отговорно служение като надзорник на духовното словесно стадо. Бъдете образ и подражател на Добрия пастир. Стремете се в лицето на всеки човек да виждате Бога, като не пренебрегвате нито малките, нито големите. От днес, като епископ на Светата Църква, с ревност и мъжество, отстоявайте и проповядвайте Христовата вяра такава, каквато са ни я предали нашите предци – чиста и непроменена. В момент на изпитание, не унивайте, а горещо се молете, и Бог ще е с Вас.

С благодатта на епископското достойнство ще извършвате хиротонии на благоговейни мъже в тайнството свещенство и ще освещавате храмове. От тук насетне сте разпоредител на Божиите тайнства. Бъдете навсякъде образ на Христа, за да припознаят пасомите във вас образа на добрия отец, който дава всичко, и полага душата си за тях.

Преосвещени Владико, бъдете верен до сетния си дъх на обещанията, които дадохте, та да получите „неувяхващия венец на славата" (1 Петр.5:4). Епископът, независимо от мястото на своето служение, е длъжен да бъде защитник на светата православна вяра и каноничните разпоредби на светата Христова църква, затова с готовност вярно преподавайте словото на истината (2 Тим. 2:15), за слава на Неговата света Църква, за спасението на паството, което Бог Ви поверява и за Ваше спасение. Имайте „вяра и добра съвест", бъдете „непорочен... трезвен, целомъдър, скромен, почтен, страннолюбив, поучлив" (1 Тим. 3:2), та като служител на Христа и апостолски приемник да се подвизавате в благочестие, та да спасите себе си и ония, които слушат (1 Тим. 4:6-7; 16). Бъдете образец на изпълнителност и отговорност, като приемате благото бреме на послушанията, които Ви възложат Светейшият патриарх и Светият Синод на Родната ни Българска Църква. Старайте се винаги с добра съвест и с ясно съзнание за Божието дело, да ги изпълнявате.

Ваше Преосвещенство, от днес сте и втори викарен епископ на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Призван сте заедно с Преосвещения Знеполски епископ Арсений да бъдете негови помощници и опора, както в свещенослужението, така и в делата на древната апостолска Пловдивска епархия.

Увещавайте човеците и ги утвърждавайте (Деян.15:32) в словото Божие, подкрепяйте и братски се обръщайте към свещенослужителите, които са „съработници Христови“ (2 Кор. 6:1). Вземете смирението, послушанието и молитвата като Ваши спътници в служението, та боголюбивият народ като види делата що вършите, да прослави Небесния ни Отец (Мат. 5:16).

По молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, на св. Висарион Смоленски и на всички от века просияли в светостта Божии угодници, Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с Вас!

За много години, Преосвещени владико Висарион!

С братска в Христа обич,

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

21.02.2021 г.

гр. София


Снимки: