20 септември 2021, понеделник

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му
church
Трисагий и благодарствен молебен по повод 143 г. от Освобождението на България

Трисагий и благодарствен молебен по повод 143 г. от Освобождението на България

По случай 143 години от Освобождението на България тържествата в столицата започнаха с трисагий за всички загинали на бойното поле за свободата на отечеството и благодарствен молебен, отслужени от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

Заедно с епископ Герасим съслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, ставр. ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, храмовото духовенство и столични свещеници, както и протодяконите Александър Нешев и Иван Петков. В съслужението взе участие и представителят на Румънската православна църква у нас ставр. ик. Нелуц Опря.

От името на Негово Светейшество патриарх Неофит епископ Герасим прочете слово по повод празничния ден, в което се казва: "Ден на светла радост и заслужена гордост, на памет и молитва за всички, които в далечните дни на освободителната война отдадоха живота си за извоюването на българската свобода! В този светъл и празничен ден Православната ни църква отправя благодарствени молитви към Всеподателя за свободата и независимостта, в които пребъдваме и днес, и прошения за доброто и благопреуспяването на православния български род, за неговия държавен и църковен възход и още по-голямото обогатяване на неговата духовност и култура през вековете".

След молитвата в храма тържествата продължиха пред Паметника на незнайния войн, където вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова участваха в тържествената церемония по издигането на националното знаме. На събитието присъстваха общественици и множество граждани.

Богослужебните последования бяха излъчени на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.


Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков


Снимки: