15 април 2021, четвъртък

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church
Излезе от печат брой 6 на 'Църковен вестник'

Излезе от печат брой 6 на "Църковен вестник"

Тази година, на 7 март, се навършват 50 г. от кончината на първия Български патриарх след възстановяването на 10 май 1953 г. на Българската патриаршия – приснопаметния патриарх Кирил. Как Българската православна църква отбеляза тази годишнина, четете на стр. 1-2.

В периода на Великия пост темите за покаянието, православната вяра, пътя на богопознанието и богоуподобяването задават основния тон на новоизлезлия бр. 6 на „Църковен вестник“.

Свети Йоан Лествичник, на когото е посветена една от неделите на Великия пост, е автор на текста, посветен на последното стъпало от духовната лествица - на съвършената безусловна и никога не отпадаща любов, която е белег за съвършенството и за постигането на богоуподобяване, защото Бог е любов. „За трите добродетели: вярата, надеждата и любовта“ публикуваме на стр. 1, 4-5.

За рубриката „Колонка на редактора“ сме подбрали два текста на Александра Карамихалева, посветени на първата неделя на Великия пост - Неделя Православна. Под заглавие „Тържество на Православието“ материалите ще откриете на стр. 5.

На 4 март се престави в Господа един от най-великите богословски умове на нашето време и обичан архиерей на Сръбската православна църква - бившият Захумско-Херцеговински епископ Атанасий (Йевтич). На популярния и харесван и у нас еп. Атанасий сме отделили стр. 3, където публикуваме Съболезнователния адрес, който Българският патриарх Неофит изпрати по повод неговата кончина до Сръбския патриарх Порфирий, както и избрани откъси от творенията на приснопаметния архиерей.

Последната част от статията на Ангел Карадаков, посветена на Скопския митрополит Неофит, под рубриката „Достойни архиереи на БПЦ“ публикуваме на стр. 6.

Рубриката „Църковно изкуство“ този път е посветена на „Четиригласната църковна музика в съвременна Гърция“, подготвена от д-р Силва Маринова. За произхода и развитието на тази полифоничната музика и нейното възприятие в Еладската православна църква, можете да прочетете на стр. 7. На същата страница можете да прочетете и какво представлява кръстният знак в християнството и какви са неговите разновидности в статията на д-р Николина Александрова.

На стр. 8 ще откриете два любопитни текста. Единият на доц. Христо Темелски е с кратки документални сведения за смъртоносни епидемии в миналото в България, а другият, под рубриката „Пътеписи“, ще ни разходи до един от малко известните манастири в Софийска епархия - Разбоишкия скален манастир „Въведение Богородично“.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2021 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF


Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева


Снимки: