14 април 2021, сряда

Св. Мартин, папа Римски (Прежд. лит.) (вечерта ­ Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church
 Архирейски благослов за 91-вия рожден ден на ставрофорен иконом Цанко Тотев

Архирейски благослов за 91-вия рожден ден на ставрофорен иконом Цанко Тотев

На 2 април 2021 г. един от най-възрастните свещеници в Софийска епархия - ставрофорен иконом Цанко Тотев от с. Лозен навърши 91 години и отбеляза 41 години свещеническо служение.

По повод личния празник на свещеника, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията на с. Горни Лозен и поздрави скромния, но достолепен духовник, който всеотдайно и ревностно вече три десетилетия обгрижва софийската енория.

Владиката бе тържествено посрещнат пред най-новия и благолепен храм „Св. Атанасий Велики“ от рожденика - отец Цанко и от предстоятеля на храма - свещеник Георги Марков.

Да поздравят своя духовен отец в храма бяха дошли от София негови чеда и приятели, както и мнозина енорияши.

Застанал на солея в храма, владиката поздрави от името на Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит достолепния свещеник и като му отправи благопожелания, му поднесе красив букет и постна торта.

"Бог да ти дава здраве и дълги години да се молиш за нас, да ни събираш и духовно да ни радваш!" - благопожела епископът.

От свое име и от името на църковните настоятели свещеник Георги Марков също поздрави отец Цанко и му подари икона на св. Николай Мирликийски с обков, както и нагръден кръст, украсен с полускъпоценни камъни.

Развълнуван, достойният свещенослужител благодари за оказаната чест на всички духовници, енориаши и духовни чеда, дошли да уважат личния му празник.

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmVcnbf2


Текст и снимки: Весела Игнатова


Снимки: