12 май 2021, сряда

Св. Епифаний, еп. Кипърски и св. Герман, патриарх Константинополски. Св. свщмчк Ермоген, патриарх Московски
church
ПАСХАЛНА ЛИТИЯ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР

Пасхална литургия в Бачковския манастир

Великденската лития в Бачковския манастир и тази година бе проведена съгласно древната традиция. Както повечето миряни знаят, на Втория ден на Пасхата Христова, най-почитаната икона на Бачковската обител – Чудотворната Бачковска икона на Пресвета Богородица, се носи на този ден в памет на нейното намиране в местността Клувията преди повече от 400 години. Поради извънредната ситуация, шествието бе в „облекчен” вариант – иконата се носеше от по двама доброволци, а не в обичайната и́ носилка, под която се струпваха прекалено много хора. Спазвани бяха и санитарните изисквания.

Празникът започна с молитва в съборната църква на манастира, водена от игумена, Велички епископ Сионий. Традиционният венец сега бе носен отделно от иконата. Изготвянето му от тридесет години е обет и послушание пред Св. Богородица на леля Любка и племенникът и́ Василен. Около 8:00ч. с песнопения литията бе поведена от Негово преосвещенство епископ Сионий.

В двора на аязмото на Клувията, дядо Сионий отслужи света Литургия и причести желаещите да приемат Кръвта и Плътта Господни и поздрави миряните с празника на Христовото Възкресение, като отправи и молитва към Божията Майка за покровителство над православния клир и вярващия народ. Макар и не така многобройни, както през предишните години, православните поклонници отдадоха смирена почит на иконата на нашата небесна майка и защитница.

Отново заради ограниченията, иконата бе върната в манастира по-рано от обичайното. В 12:30ч. с песнопения и традиционното „промушване” под нея, тя бе внесена в главната църква. Епископ Сионий благодари на вярващите за неотслабващата им вяра в св. Богородица и благословения и́ Син и Бог наш Иисус Христос, и им пожела все така да бъдат ревностни чада на Българската православна църква.


Текст и снимки: Стамен Пепелишев


Снимки: