14 юни 2021, понеделник

Св. прор. Елисей. Св. Методий, патр. Цариградски
church
Църковен вестник

Излезе от печат брой 10 на "Църковен вестник"

Навършват се 10 години от канонизацията на Новоселските и Баташките мъченици, която БПЦ извърши през май 2011 г. – канонизацията и тържественото прославление на мъчениците, които „Църковен вестник” отрази в специални броеве. Как беше отбелязана тази годишнина, четете в настоящия ни бр. 10, стр. 1-2.

В броя публикуваме и три обръщения на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит: „По повод 68 години от Възстановяването на Българската патриаршия” - което възпоменаваме на 10 май; „За Деня на храбростта и празник на Българската армия” – 6 май и „За Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност” – 24 май. Ще ги откриете под рубрика „Патриаршески слова” на стр. 1, 3. А как беше отбелязан 24 май тази година, ще разберете от материала, който публикуваме на стр. 8 под заглавие „Молебен в Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”. Страницата допълваме с репортаж за награждаването на отличените участници и тържествения финал на Националния конкурс на Светия Синод на БПЦ „Възкресение Христово“.

Във връзка с ежегодно провеждащите се мероприятия в с. Българи, община Царево, известни като „нестинарство“, свързани с празника на светите равноапостолни Константин и Елена, Сливенският митрополит Йоаникий, в чиято епархия се провежда събитието, излезе с официално изявление, което публикуваме на стр. 5.

Под рубрика „Календар” на стр. 4 ще ви припомним за личността на св. Варлаам, архиепископ Охридски, който на 28 май 1598 г. бил посечен във Велес от турци, а тялото му хвърлено във водите на р. Вардар.

„Думите са сила” е материалът, който намери място в рубриката „Колонка на редактора” на стр. 5.

В броя ще откриете и продължението на материала за Велешки и Пелагонийски митрополит Авксентий, който публикуваме на стр. 6 под рубрика „Достойни архиереи на БПЦ”, както и материал, посветен на св. Атанасий Велики (2 май) и Никейския Символ на вярата, на стр. 7.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цена за годишен абонамент за 2021 г. - 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF


Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева


Снимки: