27 ноември 2021, събота

* Преп. Теодосий Търновски. Св. вмчк Яков Персиец. Преп. Паладий (Тип. с. 129)
church
Празнична св. Литургия по повод празника Петдесетница в Патриаршеската катедрала 'Св. Александър Невски'

Празнична св. Литургия по повод празника Петдесетница в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Тържествено бе отбелязан празникът на снизхождането на Светия Дух над апостолите и основаването на Църквата Христова в ПКСХП "Св. Александър Невски". Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение със ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, протодякон Александър Нешев и протодякон Деян Коруновски.

На причастния канон епископ Герасим прочете обръщението на Светейшия патриарх Неофит по повод празника, в което се казва: "Празнувайки деня, в който, по обещанието на Господ Иисус Христос, Светият Божи Дух щедро се излива над всички верни, се обръщаме към вас с отеческа обич и послание за мир и единство, за единомислие и единодействие в нашия съвместен живот в лоното на светата Църква, в която с вяра и „жива надежда“ (1 Петр. 1:3) живеем и се спасяваме, намирайки там тих пристан от стихиите на бурното житейско море. Тази Църква, която днес Духът на Истината основава за цялото човечество и в която получаваме даровете на Духа и общението с нашия Творец и любящ Небесен Отец, е нашият духовен дом – Тяло Христово, призвано да живее и възраства в любов и единство, докато, както свидетелства св. ап. Павел, „… всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, … до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13)... Нека бъдем достойни за великия дар на Църквата, която Господ ни е дал за нашето спасение. Да бъдем верни Господни ученици и достойни членове на богочовешкото Тяло Христово – чеда на обещанието, дадено „на вярващите чрез вяра в Иисуса Христа“ (Гал. 3:22), които с вяра и надежда „очакваме ново небе и нова земя, на които обитава правда“ (2 Петр. 3:13). Такава е волята на нашия Спасител, това очаква от всекиго нас и пълнотата на Божията Църква, чието начало във времето честваме днес – в светлия ден на светата и спасителна Петдесетница". (Цялото слово на патриарх Неофит може да прочетете тук - https://bg-patriarshia.bg/news/366334).

По време на вечерното богослужение, над събралото се множество православни християни, от купола на Катедралата бе спусната орехова шума, символизираща слизането на Светия Дух над Пресвета Богородица и св. апостоли. Прочетени бяха и коленопреклонните молитви към Бога, в които се измолват прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни.

Тържесвеното богослужение завърши с многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод и всички православни християни.


Текст и снимки: Ангел Карадаков, Таня Вълчанова


Снимки: