20 септември 2021, понеделник

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му
church
Брой 14 на 'Църковен вестник'

Излезе от печат брой 14 на "Църковен вестник"

Излезе от печат брой 14 на Официоза на Българската православна църква "Църковен вестник", подготвен за печат преди периода на летните отпуски. В него под рубриката "Патриаршески слова" ще откриете обръщенията на Българския патриарх Неофит за Неделя на Всички български светии и за Празника на св. първовърховни апостоли Петър и Павел. Стр. 3.

През 2021 г. се навършват 100 години от кончината на големия наш поет и писател Иван Вазов. По този повод публикуваме материал, посветен на връзката на Патриарха на българската литература с манастирите и природните красоти на Искърското дефиле, станали вдъхновение за част от неговото творчество. Статията на свещ. Лъчезар Лазаров. "Искърското дефиле - вдъхновение за Иван Вазов" четете под рубриката "Юбилей" на стр. 1, 4-5.

На Фолиото на вестника ще откриете и "Колонката на редактора", под авторството на Александра Карамихалева, която този път е на темата "За смисъла на любовта и разделите".

В памет на митрополит Мелетий Велешки е статията на Ангел Карадаков "Син на поробена Македония" от поредицата за архиереи на БПЦ носили достойно нелекия кръст на пастирското си служение от рубриката "Достойни архиереи на БПЦ". Първата част на статията публикуваме в настоящия брой на стр. 1-6.

Под рубриката "Църковна история" на стр. 7 публикуваме статията на д-р Кристиян Ковачев посветена на Крупнишката средновековна епископия и историческите сведения за нея.

На стр. 8, от материала, който сме подбрали за рубриката "Чудотворни икони", можете да научите кой е спасителят на шуменци св. Прокопий и покровител на града.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цена за годишен абонамент за 2021 г. - 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF


Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева


Снимки: