27 ноември 2021, събота

* Преп. Теодосий Търновски. Св. вмчк Яков Персиец. Преп. Паладий (Тип. с. 129)
church
ИКОНОГРАФСКИ СЪБОР И ИЗЛОЖБА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР

Иконографски събор и изложба в Бачковската св. обител

Днес, 03.08.2021г. по установената вече традиция в Бачковската обител бе открит иконографски събор и изложба на Българското иконографско сдружение. Изложбата бе открита от игумена на манастира Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий в присъствието на участващите зографи, поклонници и гости на манастира. В словото си при откриването дядо Сионий поздрави участниците и подчерта важното място на иконата и иконопиството в православния живот на вярващите. Иконата е „най-широко отвореният прозорец към тайнството на вярата”, каза епископ Сионий. Той пожела на художниците и резбарите вдъхновението на Духа Светаго да води и укрепва ръката им в благословения им труд невидно предаващ ни Божията благодат и благоволение към човеците през видимия образ на иконата. Не трябва да подминаваме и времето, в което се открива изложбата, каза още дядо Сионий, това е времето, когато преди 118 години, българите от Македония и Одринска Тракия въстанаха за народна и духовна свобода. В съзнанието на онези хора, жертвали живота си, народностното им съзнание на българи е било съвършено неотделимо от съзнанието им за принадлежност към българската духовна общност, олицетворявана тогава от Българската екзархия и то в степен, която е трудно да си представим днес! Било е време на истински народен живот в Христовата църква!

Откриването на изложбата бе украсено и от емоционалното присъствие на певеца Володя Стоянов, който изпълни няколко от чудесните македонски народни песни, а също и такива по негови собствени текстове и по текстове на П. Яворов. В умело подбрани паузи между изпълненията си, г-н Стоянов разказа за някои от най-вълнуващите страници на Илинденско-Преображенската епопея.

Негово Преосвещенство горещо благодари на Володя Стоянов за вълнуващото му участие и му подари новоиздадената книга-албум, посветена на наскоро реставрираната манастирска църква „Вси светии”. Същото манастирско издание бе подарено и на всеки от участниците в изложбата, които получиха и възможността сами да посетят храма и се запознаят с извършеното пълно възстановяване.


Текст и снимки: Стамен Пепелишев


Снимки: