24 октомври 2021, неделя

✝ 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. мчк Арета. Св. Богородица ¬“Всех скорбящих радост”. Гл. 1, утр. ев. 7, ап. 2 Кор. 9:6-11 (с. 191), лит. ев. Лк 8:26-39 (Молебен за децата с увреждания)
church
Излезе от печат брой 16 на 'Църковен вестник'

Излезе от печат брой 16 на "Църковен вестник"

Водеща тема в първия септемврийски брой на Църковен вестник е темата за Съединението на България, която отбелязваме с Обръщението на Българския патриарх Неофит по повод празника на Съединението и с отбелязването на 136-годишнината от събитието в гр. Пловдив. Стр. 1-2. Продължението на статията за митрополит Мелетий Велешки "Син на поробена Македония" пък ще върне вниманието ни към злощастната съдба на българските владици и българските епархии в земите, които така и останаха неприсъединени към пределите на Майка България. Стр. 1-6.

Препратка към църковния празник бележещ края на периода, който настоящия бр. 16 обхваща - Въздвижение на Честния Кръст са двата материала, които сме подбрали за рубриката "Пастирско слово" - Слово за Кръста на св. Йоан Златоуст и "Кръстът като символ на спасение" на съвременния православен пастир и богослов - свещеник Лъчезар Лазаров, които ще откриете на стр. 4.

Под рубрика "Християнска нравственост" на стр. 5 публикуваме изследването на доц. Д-р Костадин Нушев от БФ на СУ със заглавие "Християнските добродетели и нравствени ценности в творчеството на Йордан Йовков". Страницата се допълва от рубриката "Колонка на редактора", която в края на лятото е посветена на "Смисъла на любовта и разделите" на Александра Карамихалева.

На стр. 7 ще се потопим заедно със сътрудника на Църковен вестник Валя Христова в историческите архиви, която този път е подготвила за нас статия за "Света Севестияна от Марцианополис - първата мъченица, просияла по българските земи" и друга за присъствието на книжовниците и видни дейци на църковното народно движение братята Димитър и Константин Миладинови в календара на Христо Ботев за 1875 г.

Под рубрика "Български манастири" на стр. 8 можете да прочетете за скорошния храмов празник на Мелнишкия средновековен манастир "Св. Богородица - Зона" и някои сведения за историята на този интересен манастир, възроден за нов богослужебен живот.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF


Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева


Снимки: