24 октомври 2021, неделя

✝ 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. мчк Арета. Св. Богородица ¬“Всех скорбящих радост”. Гл. 1, утр. ев. 7, ап. 2 Кор. 9:6-11 (с. 191), лит. ев. Лк 8:26-39 (Молебен за децата с увреждания)
church
Константийски епископ Михаил

Слово - отговор на Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил

Ваше Високопреосвещенство, възлюбени Архипастирю на богохранимата ни Ловчанска епархия, Владико Гаврииле,

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Драги представители на гражданската власт,

Отци, сродници, братя и сестри!

В този мистичен ден на Успението на свети апостол и евангелист Йоан Богослов върху мен се изля великата апостолска благодат.

На първо място искам да благодаря на Господа Бога Иисуса Христа, на Светата Владичица Богородица и на всички небесни Сили, предвождани от Светия велик Архистратиг Михаил за всичко и за това, че те ме насочиха към Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил“, Ловчанска епархия, което изцяло промени живота ми.

Благодаря с благоговение на Негово Светейшество патриарх Неофит и на Високопреосвещените архиереи на Българската православна църква за решението да бъда въведен в архиерейски сан.

Достопочтени Архиереи, благодаря на вас и за това, че призовахте Светия Дух да слезе върху мен днес. Тази велика Божия благодат дължа най-вече на моя духовен наставник, изповедник и архиерей Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който бащински ме наставлява във всичко.

Благодарен съм на Господ за великата Му милост и щедрости, че имам такъв духовен старец тайноводител. Владика Гавриил лично ме водеше и води до автентични носители на православните традиции.

Благодаря Ви, владико Святий!!!

Велик духовник със светоотески дух беше и блаженопочившият схиархимандрит Тимотей Саккас, игумен на манастира "Свети Дух", Оропос, Гърция. На него дължа окончателното си решение за приемане на монашество и атонския устав за манастира. Този подвижник ми показа на практика същината на духовния и монашески живот, т.е. любовта. Архим. Тимотей и другите, с които ме срещна митрополит Гавриил, са велики Божии угодници и чрез тях пред очите ми се изпълниха думите: „Възлюблени, ако тъй ни възлюби Бог, и ние сме длъжни да любим един другиго“ (1 Йоан 4:11). „Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог в него.“ (1 Йоан 4:16)

Благодаря Ви, Владико святий Гаврииле, че ме постригахте за монах в чест на Светия и Велик Архистратиг Михаил, че под Вашия омофор преминах степените на благодатното служение, като вече получих апостолско достойнство – епископ.

Ваше Високопреосвещенство, като Ваш викарен епископ в това отговорно служение, се уповавам на Вашата вяра, мъдрост, духовен опит, разсъдителност. С Божията помощ ще се старая да Ви подражавам с послушание и прилежност.

Благодаря на свещенството в Ловчанска епархия и на свещенослужителите от Ботевградска духовна околия.

Благодаря на моите близки, които ме подкрепяха и подкрепят, на моя баща Николай, покойната ми майка Дияна, Царство ѝ небесно, братята ми Явор и Емануил и сестра ми Цвета.

Благодаря на моите духовни чеда и приятели за доверието и на всички вас, които дойдохте днес.

В днешния ден на моята огнена Петдесетница, когато на плещите ми е епископското служение, чувам отговора на трикратния въпрос на Христос към св. ап. Петър: „Господи, Ти всичко знаеш; Ти знаеш, че те обичам“(Йоан 21:17). Амин!

Константийски епископ Михаил


Снимки: