24 октомври 2021, неделя

✝ 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. мчк Арета. Св. Богородица ¬“Всех скорбящих радост”. Гл. 1, утр. ев. 7, ап. 2 Кор. 9:6-11 (с. 191), лит. ев. Лк 8:26-39 (Молебен за децата с увреждания)
church
Негово Светейшество Български патриарх Неофит

Поздравителен адрес на Българския патриарх Неофит по повод годишнината от възстановяването на Доростолска епархия

ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ДОРОСТОЛСКИЯ МИТРОПОЛИТ Я К О В

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ЯКОВ!

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ ОТ ПРЕДЕЛИТЕ НА ДРЕВЛЕПРОСИЯЛАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ,

С духовна радост и обич поздравяваме и приветстваме всички вас с изпълващото се през тази година второ десетилетие от възстановяването на каноническия статут на светата и богохранима Доростолска епархия. Сред събитията в най-новата история на Православната ни църква този акт се откроява като възкресяване на паметта ни за един от най-важните диоцези от нашето християнско минало. С почит и благодарност към Бога днес отново поменаваме всички известни нам славни архиереи на тази наша древна и толкова важна за историята ни епархия, заедно с всички просияли в святост Божии угодници в този богоспасаем диоцез. Прекланяме се пред тях и просим светите им молитви, та по тяхното небесно застъпничество Всеблагият Бог да благоволи и днес над освещения клир и църковното изпълнение в светата Доростолска епархия, за да може тя да възраства към още по-добри и богати плодове на своя духовен и църковен живот, на своята духовно-просветна и църковно-строителна дейност.

С особена любов и молитвена памет си спомняме днес и за първите Доростолски архиереи след решението за възстановяване на тази епархия, взето на Петия църковно-народен събор – Високопреосвещените митрополити Иларион и Амвросий, които бяха достойни продължители на славни предшественици и които сториха много за духовния и църковен живот тук. Техните имена завинаги ще останат записани със златни букви в паметта на Православната ни църква, защото в тяхно лице имахме духовници, верни на архипастирския си дълг, които се раздаваха докрай за поверения им Господен виноград.

Радваме се, че днес продължението на тяхното дело е в ръцете на един не по-малко достоен архиерей, който с много любов и архипастирска разсъдливост, с отдаденост на дълга и призванието си и съзнание за приемственост, уверено води светата Доростолска епархия към още по-голям възход, в единомислие и съработничество със своите събратя – архиереите от Светия Синод, в добро сътрудничество с местната държавна и общинска власт, обграден от любовта и доверието на освещения клир и Божия народ. На него и на цялото църковно изпълнение на Доростолската епархия – клир и миряни – всесърдечно желаем крепко здраве, апостолски дух и дръзновение и всяко добро от Господа.

Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Честита и благословена годишнина!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

10.10.2021 г.

гр. София


Снимки: