27 ноември 2021, събота

* Преп. Теодосий Търновски. Св. вмчк Яков Персиец. Преп. Паладий (Тип. с. 129)
church
Църковен вестник

Излезе от печат бр. 21 на официоза на Българската православна църква „Църковен вестник“

Водещият материал в броя е доклад на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум на тема „Християнското монашество и неговата рецепция в България след покръстването“, произнесен от митрополит Наум при участието му в международна научна конференция, Конференцията „Светият отец Антоний от Крепчанския манастир: 1100 години монашество в българските земи“ се проведе в гр. Опака, Русенска епархия.

Доклада публикуваме под рубрика „Академичен форум“ на стр. 1, 4-5, заедно с информация за конференцията и средновековния скален манастир край с. Крепча.

Стр. 4-5 допълваме с редовната рубрика "Колонка на редактора", която този път е посветена на успехите и смисъла на живота.

За рубриката "Подвижници на православието" сме подбрали материал подготвен от Таня Биринджиева за едно чудо със свети Нектарий Егински. На стр. 7 ще откриете и поучението на св. Нектарий "За вниманието" - откъс от книгата "Опознай себе си", издание на Синодално издателство на БПЦ.

В настоящия бр. 21 публикуваме и последната част на статията на Ангел Карадаков за "Последният македонски митрополит" - Охридски Борис, от рубриката "Достойни архиереи на БПЦ", която ще откриете на стр. 1-6.

На стр. 8 можете да прочетете и последната част на статията "Декораторът на сградата на Богословския факултет Харалампи Тачев" под рубриката "Църковно изкуство". Статията е на д-р Силва Маринова.

За хрониката на стр. 2-3 сме подбрали няколко знакови събития от епархиите на БПЦ и Обръщенията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод Деня на народните будители и за празника Събор на свети архангел Михаил - патриаршеско благословение към църковното изпълнение на Българската православна църква и българския народ.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF


Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева


Снимки: