17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

40 дни от кончината на отец Станой Андонов

| Автор: Българска Патриаршия

отец Станой Андонов

Великият Божи промисъл бе предопределил в навечерието на Рождество Христово – 2009 г. да се пресели във вечността един от изрядните свещенослужители на Българската православна църква - ставрофорен свещеноиконом Станой Андонов. Излишно е да говорим многословно за него, защото тези, които го познаваха, знаят неговите качества като изряден духовник, познаващ в детайли реда на богослужението, пламенен проповедник и внимателен изповедник, даващ утеха на всички християни, потърсили го за съвет. Той бе личност с всестранни интереси, четящ непрекъснато и с интерес в свободното си време разностранна религиозна и художествена литература, увлекателен събеседник и широкоскроен човек с неподправено чувство за хумор. Незабравими ще останат за всички вярващи, черкуващи се в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, богатите му на съдържание проповеди (които, дай Бог, се надяваме, че ще излязат скоро събрани в подходящ сборник), изпълнени с живи примери от съвремието и битието ни.

Може би, ненапълно разбран и удовлетворен житейски, отец Станой обичаше и се радваше на приятелите си, които от своя страна му отвръщаха със същото. Това те доказаха и с присъствието си на неговото опело и погребение (продължили над два часа) за последно опрощаване с него. Сега, когато душата му преминава отвъд, нека се помолим: Господ да му прости всички волни и неволни прегрешения, сторени от него с думи, дела или помисъл, и да го приеме в селенията Си, където няма болка, скръб и въздишка, а живот вечен!

Бог да го прости!

Панихидата по повод 40 дни от кончината на отец Станой Андонов ще бъде отслужена на 31 януари 2010 г. от 11, 30 ч. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Текст и снимка: Борис Цацов Озвучаване: Владислав Трифонов