27 ноември 2021, събота

* Преп. Теодосий Търновски. Св. вмчк Яков Персиец. Преп. Паладий (Тип. с. 129)
church
Изложба за спасителя на Европа кан Тервел - св. Тривелий

Изложба за спасителя на Европа кан Тервел - св. Тривелий бе открита в музея във Велики Преслав

Изложба за кан Тервел откри директорът на в АМ „Велики Преслав” Александър Горчев в присъствието на митрополит Кирил, шефа на Агенцията за българите в чужбина, кметската управа и много ученици. Фотоизложбата „Кан Тервел, св. крал Тривелий – дипломатът, светецът войн, спасителят на Европа” представя Археологическият музей във Велики Преслав чрез стенописи от средновековни български църкви и документи от 16 и 17 век, открити в Западна Европа.

В центъра на експозицията е снимка на статуята на кан Тервел, стояла в "Златната църква" в Константинопол, или „Света София”, както е по-известна. Сред фотоекспонатите са медальонът на Тервел, печати, съхранени в Дъмбартън Оукс до Вашингтон, титулни страници на пиеси за Тервел и стенописи от църкви в Западна България.

Изложбата гостува на старата столица по покана на местния музей и общината, а за нейното откриване пристигнаха митрополит Кирил, председателят на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов и гл. секретар на област Варна Димо Николов. Директорът на музея Александър Горчев и Росен Иванов представиха експонатите, акцентирайки на малко известни факти и на приноса на Тервел за спасяването на Европа от нашествието на арабите.

„Аз дойдох за откриването във Велики Преслав не само като председател на Агенцията за българите в чужбина, а и като управител на фондация „Бъднини”, към времето в което беше създадена изложбата”, отбеляза в началото г-н Росен Иванов. Той заедно с проф. Божидар Димитров и д-р Милен Праведски са хората, успели да издирят материали за Тервел, попадайки случайно на църковни стенописи. „През 2008 г. открихме първия стенопис от Старо село”, обясни основателят на фондацията. Изследователската експедиция започнала преди три години с изследване на църкви в Пернишка област, в които били намерени много изображения от 14 до 17 век.

Г-н Росен Иванов представи пред гостите на изложбата малко известни факти от живота и царуването на кан Тервел.

Така се родила първата съвместна изложба на фондация „Бъднини”, фондация „Българска памет” и Националния исторически музей за уникалните църкви в Западна България. „По време на обиколките из тези църкви, тогавашният директор на Регионалния исторически музей Симеон Вельов ни показа стенопис на св. крал Тривелий в църквата в Старо село и след изследването наистина се оказа, че това е образът на българския владетел Тервел”, обясни г-н Иванов. По-късно откриват изображения в Бельовата църква и в други средновековни храмове в Западна България, където иконописци са изобразявали българския кан на стените на църквите.

Шефът на агенцията за българите в чужбина припомни как България приема християнството век и половина след царуването на Тервел, как в началото на 8 век българският владетел организира своята държава така, че да издържи на дългата война с арабите, която му носи признанието на целия християнски свят и дава основание на жителите на Западна Европа да тачат българския владетел като светец и спасител.

В изложбата са подредени още фотокопия на пиесите, посветени на великия български владетел и изиграни. Експозицията, която ще гостува на Велики Преслав до края на месеца, е била представена най-напред в Националния исторически музей, после в Кърджали, Перник, Варна, в сръбския Димитровград и за първи път е разположена на територията на Шуменска област в музея при Симеоновата столица.


Текст и снимки: Росица СТАЙКОВА, в. "Шуменска зора"


Снимки: