18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Архиерей на БПЦ-БП взе участие в работата на Комисията по политиките за българите в чужбина при НС

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

Народното събрание на Р България

Съгласно постигнато съгласие между БПЦ-Българска патриаршия и Българския парламент, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, с благословението на Светейшия патриарх Неофит, взе участие в заседанието на Комисията по политиките за българите в чужбина при Народното Събрание на Р България.

Дневният ред на заседанието включваше представяне, обсъждане и гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, № 754-01-48, внесен от Искрен Веселинов и група народни представители на 26.07.2017г.; обсъждане на възможности за целево подпомагане на дейността на българските дружества, организации и медии в чужбина; както и изслушване на представители на българската общност от община Бабушница, Република Сърбия, дошли да споделят затрудненията, които срещат в този пограничен за Сърбия и беден край и усилията им да съхранят българската си идентичност.

Сред молбите, които нашите сънародници отправиха, бяха и тези: да бъдат подпомогнати от Майка България в усилията им да ремонтират храма, носещ името на св. пророк Илия, датиращ от 1896 г., и за храмовия празник, както и за по-големите християнски празници, да идва български свещеник да служи при тях.

След като бе уточнено, че принципно благословение за такива служби на български език от клирици на БПЦ е дадено от Бачски епископ Ириней, митрополит Антоний разясни какъв е каноничният ред и процедурата, по която този въпрос би могъл да бъде решен и пое ангажимент да съдейства в решаването му.

Митрополит Антоний даде примери от своето митрополитско служение за български общности в чужбина, за чиито духовни нужди на отделни празници отиват български свещенослужители за богослужения, и изтъкна, че това е фактор, изключително силно сплотяващ общността, там, където няма възможност за постоянно назначение на български свещенослужители.

В резултат на постигнатото съгласие и в духа на доброто сътрудничество между Българската патриаршия и Народното събрание, както и с други държавни институции, представители на БПЦ-БП взимат участие в обсъждането на всички законопроекти и политики, касаещи БПЦ и православните християни в България.