24 февруари 2024, събота

* 1-во и 2-ро намиране честната глава на св. Йоан Кръстител (Тип. с. 225)
church

Архиерейска св. Литургия и песнопения на арамейски език в Патриаршеската катедрала

| Автор: Българска патриаршия

DSC_4963.JPG

Песнопения на езика, говорен от Господ Иисус Христос, огласиха Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на възкресната св. Литургия. Гости на Българската православна църква са Негово Високопреосвещенство митрополита на Гори Андрей (Гвазава) и придружаващи го духовници, сред които и известният със своите песнопения на арамейски език - архим. Серафим Бит-Хариби. 

Божествената св. Литургия бе отслужена от митрополит Андрей и Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод в съслужение с архим. Серафим Бит-Хариби, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев и протодяконите Александър Нешев и Деян Коруновски. 

По време на тайнството Евхаристия Господнята молитва "Отче наш" бе изпълнена на арамейски език, а на причастния канон отец Серафим, заедно с хористи изпълниха песнопения на езика, говорен от Христос.

Гостуването на духовниците у нас е по повод Деня на независимостта на Грузия, както и отбелязване на 30-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Грузия. Празничните събития се състояха на 28 май в Бачковската св. обител, където се състоя и църковния концерт с грузински православни песнопения. 

В края на Божествената св. Литургия епископ Герасим поздрави митрополит Андрей и гостуващите духовници и православни християни и им благодари за изпълняването на православните песнопения. Епископ Герасим каза още, че благодарение на тези песнопения имахме възможност да се докоснем до древния език, говорен от самия Спасител и апостолите, както и да се обогатим от богатата духовна съкровищница на Православната ни вяра. 

Изпълнението на песнопенията бе излъчено на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook. 

Тест, снимки и видео: Ангел Карадаков