15 април 2024, понеделник

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church

Архиерейски богослужения за празника на светите Новоселски мъченици в Ловеч и Априлци

| Автор: Ловчанска митрополия

DSC_0048.JPG

По случай празника на св. Новоселски мъченици, на 8 май бяха отслужени Архиерейска вечерна служба и молебен в църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в кв. Гозница, град Ловеч. Богослужението беше оглавено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с прот. Тихон Борисов и предстоятеля на храма свещеник Мартин Йотов. В храма са изложени за поклонение икона на св. Новоселски мъченици и частици от светите им мощи.

По традиция на следващия ден, 9 май, когато празнуваме паметта на св. Новоселски мъченици, в Новоселския манастир „Св. Троица“ в гр. Априлци беше отслужена Архиерейска св. Литургия, възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На владиката съслужиха свещениците Войден Божков, Мартин Йотов, както и свещеноиконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“ в столичния квартал Хаджи Димитър.

След светата Литургия бе извършено литийно шествие с иконата на светите Новоселски мъченици до центъра на Априлци, който на този ден отбелязва и своя градски празник.