03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Българска младежка група се включи в IV международен форум в Румъния

| Автор: Българска Патриаршия

Българска млажека група се включи в IV международен форум в Румъния

На 1 септември започна провеждането на IV международен младежки форум в град Яш, Румъния. Всяка година форумът се провежда в различна митрополия на Румънската православна църква, като тази година домакин бе град Яш. Близо 7000 младежи участваха в проявите, като по този начин затвърдиха връзката помежду си и опознаха различията си.

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум бе натоварен със задачата да отговаря за набирането на младежка група от страна на Българската църква, която да се включи активно в проявата. 44 младежи от страната ни се включиха в ITO-2017, а техен ръководител и преводач бе свещеник Кирил Синев от Русенска епархия. Те пристигнаха на 1 септември за началото на международния форум, който бе открит лично от Румънския патрирах Даниил. Патриарх Даниил заяви пред младежите, че православният християнин, бидейки раб Божий, е наистина свободен човек, и че младите хора са в духовно търсене, защото са разочаровани от нещата, които обществото предлага – базирани на материалното, бързото, ограниченото и преходното, което не може да нахрани душата.

Патриархът сподели още и това, че мирът и радостта могат да бъдат дадени единствено и само от Господ Иисус Христос на тези, които истински Го търсят.

На 2 септември българската крупа молитвено участва в богослужението в странния храм "Св. Николай Мирликийски" в града, където група младежи от африканските републики Кения, Уганда, Руанда и др. пяха на африкански диалект св. божествена Литургия. В същия ден последваха така наречените уъркшопове, в които младежите се опознаваха и споделяха както общите си, така и различните си традиции и неща от живота.

На 3 септември митрополитът на Яш Теофан възглави празничната св. Литургия, в която участие взеха епископи и митрополити от другите поместни църкви. От Българската православна църква участва Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум. По време на богослужението молитвено участие взеха повече от 8000 младежи, а в самата богослужба бе извършено и свещеническо ръкоположение.

Бе прочетен и поздравителен адрес от името на Вселенския патриарх Вартоломей. Българският патриарх Неофит също изпрати поздравителен адрес, който бе прочетен по православното радио "Тринитас" и ще бъде включен в предстоящото хартиено издание за събитието. В поздравителния адрес той казва: "Приветстваме усилията на Румънската патриаршия да обърне особено внимание към младото поколение, което е бъдещето на всяка една страна, и да организира през предишните години Международни срещи на православната младеж. Изказваме нашата благодарност за отправената покана в тези младежки срещи да участват и православни младежи от България, които млади хора винаги се вдъхновяват от общото живо изповядване на нашата вяра и обогатяват от видяното и преживяното по време на тези форуми", се казва още в поздравителния адрес.

След края на божествената Литургия българската група посрещна всички митрополити на входа на катедралата "Сретение Господне", където са положени и мощите на св. Петка Търновска, с тропара на св. Йоан Рилски бяха поздравени всички участници, а митрополитите Наум и Теофан направиха снимка за спомен с младежите от страната ни.

На 4 септември с тържествена програма бе закрит международният младежки форум, който обаче остава с поглед към следващата 2018 г., когато ще се проведе в Сибиу, Румъния.

Трябва да се отбележи, че българската група бе една от най-вдъхновените, позитивни и жизнерадостни младежки групи, която по нищо не отстъпваше на своите връстници от Сирия и Африка. По време на шествията на няколко пъти нашите младежи вървяха редом до представителите на Великобритания, Унгария и Русия, които имаха само по един представител. И за всички несъмнено ще остане споменът, че срещата не е била просто на младежи, които са споделяли различията си, а на приятели, които са се открили заедно в Христос.

Текст и снимки: Ангел Карадаков