03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

БЪЛГАРСКА ЦЪРКОВНА ДЕЛЕГАЦИЯ В БУКУРЕЩ 6-7 юли 2009 г.

| Автор: Българска Православна Църква - Българска Патриаршия

Двете делегации с патриарх Даниил (Чоботя)

На 6 юли с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим делегация на Св. Синод на Българската православна църква замина за Букурещ за да разговаря с представители на Румънската православна църква относно статута на храм „Св. пророк Илия – Хан Колця”, използван от 1954 г. от българската общност. Официалната българска делегация беше съставена от Високопреосвещените митрополити Дометиан Видински, Кирил Варненски и Великопреславски и Неофит Русенски.

На 7 юли от 9.30 часа българската делегация заедно с представителя на Българската патриаршия в Букурещ, иконом Петър Тотев, имаше работна среща с представители на Румънската патриаршия. Преди важната среща българската делегация се поклони на мощите на преподобни св. Димитрий Басарбовски и мощите на св. Константин и Елена в румънската патриаршеска катедрала. Румънската патриаршия беше представлявана от митрополит Ириней Олтенски, епископ Киприян Къмпинянски, главен секретар на Св. Синод на Рум. П.Ц., епископ Варсануфий Праховски, викарий на Букурещката архиепископия, о. Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в София, о. Василе Гаврила, председател на храм „Св. Николай”, университетски параклис, о. Паул Киру, юрист на Букурещката архиепископия.

Митрополит Дометиан Видински изрази желанието на Българската православна църква отношенията между двете сестри църкви да се развиват в мир и разбирателство. Той също благодари за гостоприемността на братския румънски народ, който години наред е оказвал приют на много видни българи. В хода на преговорите румънската страна изрази съжалението си от късното провеждане на настоящата среща, която е трябвало да се извърши още през месец март т.г. Румънските представители обясниха необходимостта от спешното назначаване на румънски свещеник за председател на досегашния български храм „Св. пророк Илия – Хан Колця”. Заведените осем съдебни дела срещу досегашните наематели на сградите заобикалящи храма и спешната необходимост от румънски свещеник, който да представлява енорията в съда са главните причини за промяна статута на църквата „Св. пророк Илия – Хан Колця”. Като алтернативен вариант за българската общност румънските представители предложиха храм „Св. Николай”, който е бивш руски храм, понастоящем университетски параклис. Двете делегации посетиха храм „Св. Николай” отстоящ недалеч от досегашния български храм.

В ранния следобед българската делегация посети студията на църковните радио и телевизия Тринитас на Румънската патриаршия.

В 14.00 часа българската делегация имаше работен обяд с предстоятеля на Румънската православна църква, Негово Блаженство патриарх Даниил. Митрополит Дометиан Видински предаде благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и изрази дълбока благодарност към Св. Синод на Румънската православна църква за гостоприемството към българската общност и поддържането на братските отношения между двете православни сестри църкви. По време на обяда стана ясно, че българската общност в Букурещ ще се премести в храм „Св. Николай”. В двора на храма ще се изгради помещение в което ще се събира българската общност. Дотогава тя ще се събира в помещение на трето столично архиерейски наместничество. Канцеларията на българския свещеник ще бъде, до построяването на помещението в църковния двор, в стая намираща се под самия храм. Патриарх Даниил запозна българската страна с предприетата от Румънската патриаршия дейност по възстановяване на отнетите от комунистическия режим църковни имоти и спешната необходимост от завеждането на съдебни дела по този повод. Негово Блаженство увери българската делегация, че ще съдейства за възвръщането на терен принадлежащ на българската общност в центъра на Букурещ. Той също обеща иконостасът на българския храм, който българската общност ще построи, да бъде дарение от Румънската патриаршия. Неговите икони ще се изработят в патриаршеските църковни ателиета. Патриарх Даниил подчерта необходимостта от прозрачност и взаимоуважение в отношенията между Българската и Румънската православни сестри църкви.

Патриарх Даниил подари на българските представители по един луксозен обемист албум с всички църкви на трето столично архиерейско наместничество в което попада и храм „св. Николай”, новият храм за българската общност.

Снимки и видео: дякон Кирил Синев Озвучаване: Боряна Николова