03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Българският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ Амвросий

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

Българският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ Амвросий

"Съработничеството със светската власт и всички хора с добра воля може много да помогне на Църквата в грижата за добруването на хората, и в поддръжката на храмовете и манастирите" - каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на срещата си с ректора на Санкт-Петербургската духовна академия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес Петерхофски архиепископ Амвросий - ректор на Санкт-Петербургската духовна академия и семинария и викарий на Санкт-Петербургска епархия. Негово Високопреосвещенство Петерхофски архиепископ Амвросий е в България с благословението на Светейшия Руски патриарх Кирил и по покана на Светейшия Български патриарх Неофит за участие в престолния празник на храма-подворие и в тържествата по случай 135-годишнината от рождението на св. Серафим (Соболев). Той бе придружаван от предстоятеля на Руското подворие в София архим. Филип (Василцев) и секретаря при подворието йером. Зотик (Гаевски).

Гостът сподели прекрасните си впечатления от това свое първо посещение в диоцеза на Българската православна църква, от добрата организация и духа, в който са преминали тържествата – съборната света Литургия за храмовия празник на храма-подворие „Св. Николай”, Всенощното бдение в навечерието на празника, представянето на книгата на Патриарх Кирил и празничния концерт.

Представителят на Руската патриаршия при Българската патриаршия архим. Филип предаде на Светейшия патриарх Неофит част от тиража на новоизлезлия сборник с проповеди "Тайнството на вярата" на патриарх Кирил в дар на митрополитите от Светия Синод на БПЦ-БП.

В хода на разговора архиепископ Амвросий изрази съжаление, че за този кратък престой в страната ни е успял да види твърде малко от православна България и изрази желание от ръководената от него Санкт-Петербургска академия и Семинария и Санкт-Петербургска епархия да се организират регулярно поклоннически пътувания до България, тъй като тези поклонения ни обогатяват духовно, помагат ни да се опознаем взаимно и оживяват храмовете и манастирите, които са обект на посещение.

Двете страни се информираха взаимно за състоянието на религиозното образование и църковния живот в Русия и България. В хода на разговора бе засегната и темата за богословското образование в двете страни, как се развива процесът по акредитацията на богословските школи в Русия и въпроса за обмен на студенти и специализанти.

В срещата взеха участие и викарият Браницки еп. Григорий и гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим.

В края на срещата двете страни си размениха паметни подаръци.

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Ангел Карадаков