22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Беседа с представяне на книга на йеромонах Арсений Йованович

| Автор: Софийска света митрополия

Bog i rock-end-roll korica_1.2 ок-za site.jpg

С благословението на Софийска св. митрополия храм „Св. св. Кирил и Методий“ организира премиера на най-новата си книга „Бог и рокендрол“.

Представянето на новото издание ще направи самият автор – Негово Всепреподобие йеромонах Арсений (Йованович), игумен на манастира „Рибница", Вальевска епархия на Сръбската православна църква. Той ще изнесе духовна беседа на тема: „Православието и фалшивите пътища към рая". В нея отец Арсений ще набележи някои от основните проблеми на младите хора от средата на ХХ век и началото на XXI век. Сръбският гост ще говори за духовната дезориентация и безпътица, „компенсирана" от фалшива мистика, сектантска и наркотична зависимости, бунтарство, хипи и „рокендрол култура". Йеромонах Арсений ще засегне и проблема с наркотиците в нашето общество като цяло, тъй като той е горчива реалност, засягаща всички възрасти и социални групи днес. В лекцията си о. Арсений ще говори още за смисъла на изкуството, за емигрирането и завръщането, за ценността на човешката душа и битката за нея, за ролята на Православието в съвременния свят, за Църквата като наш дом и за Бога, в Когото е нашето спасение.

Преводът на беседата от сръбски на български език ще осигури доц. д-р Димка Савова, преводач на новата книга, църковна певица при храма-издател и преподавател по сръбски и хърватски език във Факултета по славянски филологии при СУ „Св. Климент Охридски". Събитието ще модерира д-р Десислава Панайотова, директор на Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий". Аудиторията ще има възможност да задава въпроси и в жив разговор да получи отговори от йеромонах Арсений.

Книгата „Бог и рокендрол" ще може да се закупи на място на цена 5 лв., както и в храмовия църковен магазин.

Заповядайте! Вход – свободен.

12 януари (петък) 2024 г. 

Начало: 18:30 ч.

Енорийски център – Лекционна зала, ет. 1. Храм „Св. св. Кирил и Методий", ул. „Г. Вашингтон" № 47, ет. 1, до Лъвов мост и Женския пазар.

Текст: д-р Десислава Панайотова

Снимки: храм „Св. св. Кирил и Методий", faktormagazin.ba