25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Беседа „ТЕМАТА ЗА СТРАШНИЯ СЪД В ТВОРЧЕСТВОТО НА МОЦАРТ, ВЕРДИ И ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ“

| Автор: Софийска света митрополия

Strashniat sud.jpg

В лекционната зала на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (до Женския пазар) ще се проведе открита беседа, свързана с Неделя Месопустна - на Страшния съд, с която се подготвяме за предстоящото начало на Великия пост.

Тя ще се проведе в 18:30 ч. на 22 февруари 2023 г. (сряда) и ще бъде посветена на ТЕМАТА ЗА СТРАШНИЯ СЪД В ТВОРЧЕСТВОТО НА МОЦАРТ, ВЕРДИ И ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ (православен поглед).

Лектор ще бъде Анна Чобанова, православна християнка, която през годините е преподавала "История на музиката" във ФНПП на СУ "Св. Климент Охридски" и е работила като музиковед във фонотеката на НМА "Панчо Владигеров" (гр. София). Лекторката ще говори за съдържанието на реквиемите на Волфганг Амадеус Моцарт и Джузепе Верди и по-точно за техните съответни части "Dies Irae" - "Ден на гнева", които в западната музикална традиция адресират именно темата за Страшния съд. Ще бъде проследено постепенното отдалечаване на човешкото мислене, морал и култура от Бога. Ще бъде разгледана и произтичащата от този процес тревога, залегнала в творбите на Моцарт, Верди и нашия съвременник Васил Казанджиев. Специално внимание ще бъде обърнато на българската творба "Живите икони" и вложеното от страна на академик В. Казанджиев в нейната трета част "Страшният съд". Прегледът на общото и различното в три съвсем различни обществено-културни епохи ще представлява интерес, особено когато тяхната музика бъде съпоставена с православната химнография на Неделя Месопустна. Ще стане дума и за нейното благодатно въздействие върху човешката душа, което е възможно не извън, а в самия богослужебен живот на Църквата.

Модератор на беседата ще бъде д-р Десислава Панайотова, пианистка и богослов, експерт в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия, директор на Енорийския център при храм "Св. св. Кирил и Методий".

След лекцията ще има дискусия с аудиторията.

Заповядайте!

 ВХОД СВОБОДЕН

 ХРАМ  „СB. CB. КИРИЛ И МЕТОДИЙ"

Енорийска лекционна зала, ет. 1

1202 София, ул. „Г. Вашингтон" 47

22 февруари (сряда) 2023 г. 

Начало: 18:30 ч.