25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Беседа в „Училището за родители ” в ОУ „Иван Вазов” гр. Видин

| Автор: Видинска митрополия

Беседа в „Училището за родители ” в ОУ „Иван Вазов” гр. Видин

На 21 декември в сградата на ОУ „Иван Вазов” гр. Видин се проведе беседа за родителите в така нареченото „Училище за родители”. С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, по покана на директора на училището г-н Валери Стефанов и с желанието на родителите, беседата бе изнесена от архимандрит Поликарп, предстоятел на катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” в гр. Видин и член на училищното настоятелство при ОУ „Иван Вазов”.

Тема на беседата по инициатива на домакините бе „Християнските и общочовешки ценности и подражание”. Темата, която е актуална и на пръв поглед уж позната, бе разгледана от лектора в православна перспектива, с интересен и нов за присъстващите прочит и тълкувание.

Радостното бе, че всички участници в това събитие изразиха желанието си, подобни срещи между православното духовенство и родителите в града да станат по-чести.

На срещата родителите споделиха мнение и засвидетелстваха своето желание да се направи всичко възможно, за да бъде въведен предметът "Религия" в задължителната подготовка на учениците от 1 до 12 клас, защото само така младото поколение, а заедно с тях и родителите, ще могат да навлязат в истинското познание за Бога и за св. Православие, което ни разкрива истинските непреходни ценности, смисъла на живота и човешкото ни назначение, разкрива ни християнските добродетели, учи ни на човечност и как да живеем в мир и любов с другите.

По време на беседата бе утвърдена истината, че най-голямата и съвършена ценност на християнството е Любовта. Тя обхваща всички добродетели в себе си. Тя е плод на общението ни с Бога - Бог, Който е Любов.

Господ Иисус Христос казва: „По това ще познаят, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си”. Бог е Любов, а ние сме призвани да бъдем подражатели на Любовта Му и да откликваме с безкористна и себежертвена любов към всички хора, които Бог изпрати на житейския ни път: близки и непознати, приятели и врагове. Само така можем да бъдем истински щастливи, да живеем в душевен мир и да постигнем съвършенство.

Мъдрите отци са казали, че душата на човека по природа е "християнка”. Душата на човека винаги се стреми към Бога, съзнателно или несъзнателно, и този стремеж трябва да бъде подпомаган, като от ранна възраст посочим на децата си пътя към храма, към истинските и непреходни духовни ценности и към нашия Небесен Отец, Който винаги бди над тях, готов да откликне на молитвите им, да ги укрепи, напъти и утеши, когато са в изнемога.

Текст: Архимандрит Поликарп Снимки: Йеромонах Евтимий Озвучаване: Владислав Трифонов