15 април 2024, понеделник

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church

Беседите в Обучителния център на Софийска митрополия продължават, с тема на седмицата: „Вярата на Тома и нашето кръщение“

| Автор: Софийска света митрополия

Besedi.jpg

Предстои третата беседа в Обучителния център на Софийска света митрополия.

След прекъсване от 2 седмици покрай Възкресение Христово, беседите в Обучителния център на Софийска св. митрополия се завръщат в понеделник, 2 май от 18:30 ч., с третото си издание на тема: „Вярата на Тома и нашето кръщение“. Тя е провокирана от две събития. Едното от тях е Томина Неделя, първа след Пасха, известна още като „Антипасха“ – евангелското четиво разказва за съмняващия се св. ап. Тома, който бърка в раните на Възкръсналия Христос и изрича: „Господ мой и Бог мой!“. Другото събитие е празникът на св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ, от чието успение Църквата чества 1115 г. именно на 2 май.

Двете църковни събития ще бъдат обвързани и коментирани духовно от титулярния участник в беседите протойерей Сава Кокудев, свещенослужител в столичния храм „Св. София“ и преподавател в Богословския факултет на СУ „Св Климент Охридски“, както и от протойерей Венцислав Попиванов, енорийски свещеник на град Бухово и докторант по Омилетика отново в Богословския факултет на СУ.

Модератор на последващата дискусията, в която ще участват и присъстващите в публиката, ще бъде писателят и водещ на предаването „Живото слово“ по Радио „Епархийски глас“ – Ангел Иванов.

+++

Пространството за православни беседи и духовни срещи отвори врати в сградата на Софийската света митрополия с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Тематични разговори за честваните празници и евангелски събития, както и по актуални въпроси от духовния живот, се провеждат всеки понеделник от 18:30 ч. в Обучителния център на Софийската света митрополия. Записите на основната част от беседата се излъчват във вторник и четвъртък от 18:00 ч. в ефира на православно радио „Епархийски глас“ на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/

Обучителният център на Софийска митрополия се намира на ул. „Съборна“ № 11, вратата вдясно от входа на старинната църква „Св. Петка“, по стълбите на последния етаж.