29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Благоевград отбеляза Националния празник на България

| Автор: Неврокопска митрополия

Трисагий за загиналите за свободата на Отечеството

В Благоевград честването на Националния празник 3 март започна с богослужение в централния храм "Въведение Богородично", кв. "Вароша", където Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил отслужи Преждеосвещена св. Литургия в съслужение с председателя на църковното настоятелство ик. Андон Шавулев и благоевградски свещеници.

Същевременно с шествие, предвождано от благоевградските общественици, започна официалното честване с поднасяне цветя пред Паметния знак при градския стадион, където преди 132 години населението на Горна Джумая (днешния Благоевград) посреща руския освободителен отряд. Продължавайки по централните улици на Благоевград и площад “Македония”, пред паметника на Гоце Делчев, шествието достигна до катедралния храм.

След приключването на св. Литургия свещенство начело с архиерея си отслужи трисагий за загиналите в Руско-турската освободителна война и за Освобождението на България. В обръщението си към стотиците събрали се граждани Негово Високопреосвещенство подчерта "липсата на приемственост" в нашата държава и се обърна към управниците на благоевградска област - да си спомнят подвига и саможертвата на загиналите и да ценят делото им.

По традиция цветя на гроба на майор Иван Павлович Орлински - командир на руския боен отряд, освободил през 1878 г. Горна Джумая, погребан в двора на църквата, поднесоха Негово Високопреосвещенство митрополит Натанаил, областният управител Валери Смиленов, кметската управа на гр. Благоевград, представители на Американския университет, на Югозападния университет, видни общественици, много деца от благоевградските училища и детски градини.

Да се поклонят на загиналите братя за освобождението на България, присъства и почетен караул и взвод от Българската армия. Биг-бендът на Благоевград изпълни химна на Република България, като придаде уникалност на празника.

Така Църква, армия, общественици и граждани от всички поколения в Благоевград заедно се помолиха за загиналите, които извоюваха една свободна нация с кръвта си.