25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Благословение за нашите войници в Кабул

| Автор: Пловдивска митрополия

Пловдивският митрополит Николай

Благословение от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай получиха военнослужeщите от Втора рота от Българската армия, която ще охранява външния периметър на летището в Кабул, Афганистан. Владиката отслужи тържествен водосвет и с осветената вода поръси за здраве и успех всички бойци, сред които са и 12 мюсюлмани. Ръководител на мисията е майор Иван Драганов Иванов.

На тържеството в 61-ва Стрямска бригада в района на поделение 34 750 край Карлово присъстваха кметът на града Найден Найденов, командващият съвместно-оперативното командване генерал-лейтенант Атанас Самандов, заместник-областният управител Розалин Петков, висши офицери, представители на военната прокуратура, кметове на съседните общини, близки на военнослужeщите.

Ротата получи сертификат за участието си в мисията ISAF в Афганистан преди дни. В състава са включени 150 военнослужeщи. В редиците му има 15 дами-автоматчици.

Всички бойци получиха и мартеници и картички, ръчно изработени от възпитаниците на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Таню войвода” в Асеновград.

Кметът на Карлово Найден Найденов поздрави войниците, пожела им успешно изпълнение на мисията и подари на командира й български трикольор, плакет на Карлово и филм за града.

"Знаем, можем и ще покажем това, на което се научихме по време на подготовката си", отговори националният командир на ротата полк. Димитър Шивиков.