15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Благотворителен концерт на оперния певец Петър Костов

| Автор: Русенска митрополия

Благотворителен концерт

В тези предпразнични дни всички се приготвяме да отпразнуваме настъпването на новата година с пищна и хубава трапеза, но това е и време да помислим малко и за онези хора, изпаднали в крайна нужда, които нямат възможност да си осигурят даже насъщното препитание.

В русенския храм „Св. Възнесение Господне” от няколко години работи социална кухня за най-нуждаещите се възрастни и болни от енорията. Затрогнат от хубавото начинание на ст.ик. Иван Стойчев, предстоятел на храма, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, известният оперен певец Петър Костов изнесе благотворителен концерт, средствата от който ще отидат за закупуване на хранителни продукти за поддържането на тази социална трапезария, която засега изхранва около 20 възрастни хора.

Освен храна, която се носи в домовете на нуждаещите се, много от които не могат да се предвижват, те получават и духовен съвет и морална подкрепа, които са също толкова важни, колкото и храната.

Главният изпълнител и организатор Петър Костов е роден в Ямбол и е завършил Националната академия „Панчо Владигеров”, специализирал е в италианската певческа традиция в гр. Рим в къща „Борис Христов”. По късно специализира и в Музикалната академия „Санта Чечилия” в Рим. Работи в Русенската и Бургаската опери.

На концерта бяха изпълнени арии от известни опери и италиански канцонети. Със самостоятелни изпълнения и в дует се включи и съпругата на г-н Костов - Владислава Гарвалова, която също е оперна певица.

Целта на събитието беше да се провокира обществения интерес към това Богоугодно дело. В края на събитието певецът се обърна към всички с думите, че всеки може да изпадне в ситуацията на тези хора и призова кой с каквото може да помогне в тези тежки времена, в които често липсва човещината и състраданието.

Благодарим от все сърце на Петър Костов и Владислава Гарвалова, които не пожалиха усилия, въпреки сгъстената си артистична програма, да инициират и проведат този наистина знаменателен концерт, който свидетелства, че освен големи професионалисти, те са и хора с широки сърца!

Озвучаване: Владислав Трифонов