07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Богословският факултет на СУ отбеляза годишнините на проф. д-р Славчо Вълчанов и на протопрезвитер проф. д-р Николай Шиваров

| Автор: Софийска митрополия

Честване годишнините на протопр. проф. д-р Николай Шиваров и проф. д-р Славчо Вълчанов

В началото на м. декември 2010 г. в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя научна сесия, посветена на 70-годишнината на проф. д-р Славчо Вълчанов и 80-годишнината на протопрезвитер проф. д-р Николай Шиваров. Програмата на сесията предвиждаше от 13,15 до 16,45 (с малко прекъсване в 15,00 ч.) да се прочетат доклади на преподаватели - колеги на юбилярите, както и на докторанти на факултета.

Начало на тържеството беше дадено с изпяване тропара на патрона на Богословския факултет – св. Климент Охридски Чудотворец, в което се включиха всички присъстващи гости, колеги и студенти, изпълнили залата.

Празничната сесия бе открита от декана на БФ доц. д-р Емил Трайчев, след което бяха представени докладите, разделени на две части, като всяка от тях имаше свой модератор.

Някои от докладите бяха подготвени с мултимедия и илюстрирани с видео-проектор. Такива бяха на гл. ас. Екатерина Дамянова – „Давид срещу Йерусалим? (археологически коментар 2 Цар. 5:6-10)”, „Антропологичното понятие ръка ( יָד) в Свещеното Писание на Стария Завет”, прочетен от гл. ас. д-р Анна Маринова, и „Мрежата, пълна с едри риби, на брой сто петдесет и три” (Йоан 21:11), представен от проф. д-р Иван Димитров. До почивката доклади прочетоха още и гл. ас. д-р Стефка Кънчева – „Старият Завет в последованието на вечернята за Рождество Христово” и гл. ас. д-р Ивайло Найденов – „Първосвещеникът и книжникът – старозаветни институции”, с който доклад завърши тази част на тържеството.

Сред гостите бяха Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Калиник, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит и проф. д-р Аксиния Джурова – ръководител на основания през 1986 г. „Център за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев".

След кафе-паузата с доклади се включиха проф. д-р Антоний Хубанчев, д-р Ивелина Николова, докторантите Иво Янев, Пламен Николов и Камелия Славчева.

Преди да се даде думата на дългогодишните преподаватели, чиито кръгли годишнини бяха поводът за тази научна сесия, приветствие във формата на кратко слово прочете проф. д-р А. Хубанчев. Представен беше и "Юбилеен сборник" за живота и академичната кариера на проф. д-р Славчо Вълчанов.

В характерен афористичен стил проф. д-р Славчо Вълчанов благодари за инициативата на деканата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и подчерта, че се чувства само подражател на големите личности на преподавателите, които някога той е имал за свой пример, между които е и десет години по-възрастният проф. д-р Николай Шиваров.

Проф. Шиваров благодари за инициативата на своите колеги и за топлите приветствия, след което присъстващите бяха поканени да споделят скромната, съобразена с Рождественския пост трапеза.

Текст: Руси Русев Снимки: Весела Игнатовa