03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Богоявление в Атина и светлината на вярата

| Автор: Българска Патриаршия

Богоявление в Атина и светлината на вярата

В мразовития, осми ден на януари 2017 г., в българския православен храм ,,Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец“ беше отслужена празнична света Литургия за Богоявление и извършен Велик водосвет за здраве и благополучие.

От ранни зори към храма се стекоха всички, които искаха да вземат участие в това велико Тайнство и с присъствието си да подкрепят благородното начинание на църковното настоятелство и на отец Стефан, които превърнаха тази неделя в празник за всички нас.

Сред присъстващите в храма смирено наведоха глави представителите на посолството на Република България в Гърция – г-н Любомир Георгиев, г-н Пантелей Спасов, г-н Георги Шопов и г-н Иван Иванов, учители и ученици от Българските неделни училища в Атина, творците от КДК ,,Нов Живец“, представители на ПФ ,,Родина“, ФТФ ,,Пиперлии“ и много наши сънародници, които носят пламъка на вярата в душите си.

След светата Литургия отец Стефан обяви, че църковното настоятелство при храма подкрепя започналата благотворителна кампания за Мария, която слави родината с многобройните си победи по художествена гимнастика и тогава… тогава пак се случи поредното чудо – всички присъстващи отвориха душите си в името на доброто. В очите на всички се четеше решителност, че ДА – заедно можем! Можем да постигнем всичко онова, което мислехме, че е започнало да се губи във времената, в които живеем! Времена на страх, егоизъм, обърканост… Точно в тези смутни времена, ние – българите в Атина, благословени от отец Стефан, доказахме, че онази сила на духа, за която много се съмняват дали изобщо я има, не само я има, но и с всяка минута става все по-силна и по-силна. Сила и вяра в Бога, в любовта между хората и в доброто!

Тук е мястото да изкажа специални благодарности на всички, които застанаха до Мария и нейното семейство!

Празникът не свърши тук – от тук започна. Започна със светлината в очите ни и усмивките на лицата ни!

Заедно излязохме в китното дворче на нашия храм и там – под небето, под волния полет на гълъбите, отец Стефан извърши Великия водосвет. Да, беше студено. Да, не усещахме ръцете си, а вятърът пърлеше лицата ни, но всичко това до момента, когато отец Стефан натопи киткат от цветя и билки в светената вода и ни поръси.

Точно тогава, слънцето огря по-различно и студът изчезна… Приехме по хапка нафора, целунахме светия кръст и заедно се отправихме към близката река. Вълнувахме се, като деца се вълнувахме от предстоящото. Ще влезе ли някой в реката? Кой ще извади кръста? Тези въпроси напираха да бъдат изречени и гласно, но незнайно защо, спираха още в помислите ни.

Когато свещеният кръст се потопи във водата, се случи и поредното чудо! Не един и двама бяха желаещите да го хванат. Не един и двама бяха тези смели мъже, които не се уплашиха от студената вода на макар и малката река, и смело нагазиха в нея. Разбира се, че само един може да бъде този, който да хване кръста и това беше Койчо Великов, но мъжката постъпка на всички тях ни накара да се чувстваме горди, че имаме смели и достойни мъже.

Тези, които нагазиха в студените води, получиха специални подаръци – икони и благословия за здраве. По една икона получиха и всички присъстващи на празника – традиция, наследена от архимандрит Атанасий.

Последва почерпка с кафе, чай, сладки. Срязахме и специална Василопита и се хванахме на хорото.

След всичко прекрасно, което се случи в този незабравим ден, отново срещнахме отец Стефан в БНУ ,,Паисий Хилендарски“, където беше дошъл специално да поръси с чудодейната вода и всички ученици!

В този мразовит осми ден на януари 2017 г., в българския православен храм ,,Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец“ – Атина, беше топло – топло от вярата, топло от това, че посетите семена от архимандрит Атанасий, са на завет в грижливите ръце на отец Стефан!

Текст и снимки: Й. Андреева