17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

Богоявление в гр. Търговище

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Велик водосвет

Богоявление е празник, който съединява Небето със земята. Той ни напомня за Кръщението на Спасителя в реката Йордан, за слизането на Дух Светий над Сина Божий и за гласа, който се чува от висините: „Този е Моят възлюбен Син, върху когото е Моето благоволение. Него слушайте!” /Мат.3:17/. Не може пред тази мистична картина, колената ни да не се прегънат и сърцата ни да не се издигнат!

От ранни зори в храмовете в гр. Търговище се отслужват празнични богослужби. След това духовниците и миряните, отдадени на молитви и песнопения, изпълнени с благодатта на Светия Дух, се отправят към центъра на града, за да пресъздадат историческото събитие - Кръщението на Господ наш Иисус Христос – кулминацията на Богоявленския празник.

От 1991 година, в Търговище, за да се разкрие пред обществеността красотата на този неземен празник е възстановена една забравена от десетилетия традиция. Днес за 19-ти път Архиерейският наместник иконом Славчо Проданов, прот. Димитър Байков, свещ. Бисер Христов и свещ. Анатоли Тодоров отслужиха Богоявленски водосвет и хвърлиха Кръста във водите на шадравана, в центъра на града.

Всички присъстващи, духовенство, миряни и официалните лица: д-р Красимир Мирев - кмет на град Търговище, г-н Николай Даскалов - председател на Община Търговище, г-н Валери Симеонов - секретар на Общината, г-н Румен Такоров – депутат, г-н Митко Стайков - областния управител, станахме свидетели, как за втора година, 25-годишният Иван Стоянов от гр. Търговище извади Кръста от осветените води.

Не трябва да забравяме, че хората имат нужда и от духовна храна. Тази храна може да им бъде дадена в Тайнствата на светата Православна църква, в Нейните празници, традиции и обичаи. Вярващите търсят своя Творец, търсят Бога и го намират в богослужението, където на трапезата са поставени плодовете на любовта, на мира, на милосърдието.

Честит празник!

Текст: иконом Славчо Проданов Снимки: презвитера Валентина Проданова Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Богоявление в гр. Търговище [747.76kB]