18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Богоявление в град Видин

| Автор: Видинска митрополия

Богоявление в град Видин

Великият ден на светото Кръщение на Господ Иисус Христос във водите на р. Йордан от свети Йоан Кръстител, бе тържествено отбелязан в старопрестолния град на бреговете на река Дунав – Видин.

В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в съслужение с Величкия епископ Сионий и духовенството на храма, отслужи Божествена света Литургия.

На тържественото богослужение присъстваха г-н Румен Видов, кмет на гр. Видин, г-н Пламен Стефанов, областен управител на гр. Видин, г-н Светослав Славчев, председател на Общинския съвет, както и много общественици, интелектуалци и благочестиви християни.

По традиция след Евхаристийното моление цялото благочестиво множество, воглаве със своя архипастир и градското духовенство, с литийно шествие се отправиха към древната крепост „Баба Вида”, където след водоосвещение бе хвърлен честния Кръст във водите на река Дунав.

Литийното шествие бе предвождано от Христовия Кръст, хоругви и икони. Градският духов оркестър огласи шествието с празнични мелодии, които създадоха приятна атмосфера за единение и за съпричастност на видинската общественост с радостта от този празничен за Църквата ден.

Близо до митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец” литийното шествие бе пресрещнато от духовенството и богомолния народ към митрополитския храм, които се присъединиха в молитвеното Богоявленско шествие.

Със съдействието на община Видин на брега на река Дунав бе организирано и подготвено място, където духовенството извърши Великия Богоявленски водосвет.

Безбройно множество очакваше литийното шествие, за да вземе участие в ритуала по освещаването на водите и хвърлянето на Кръста в река Дунав. За изваждането на св. Кръст от водата се бяха приготвили много младежи, които не се изплашиха от атмосферните условия и с благоговение и вяра влязоха в студената вода.

С благословението на Митрополит Дометиан дървения богоявленски кръст бе хвърлен в реката от Величкия епископ Сионий.

Честният кръст бе изваден от 32 годишния скулптор Светлин Николов от гр. Видин, завършил Националната художествена академия в гр. София, на когото бе дадено парично възнаграждение от Община – Видин и Видинска митрополия. Парично възнаграждение бе дадено и на всички участници във ваденето на Кръста.

Митрополит Дометиан се обърна към присъстващите на това всенародно празненство с благо слово и приветствие, като пожела Бог по Своята велика милост да бди и да пази скъпата ни родина.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: йеромонах Евтимий Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Богоявление в град Видин [900.95kB]