26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

БПЦ отбеляза паметта на св. Максим Изповедник, небесен покровител на Българския патриарх Максим

| Автор: Българска Патриаршия

Светейшият патриарх Максим

Ежегодно 21 януари - денят, в който честваме паметта на великия защитник на Православието и изповедник, пострадал много в защита на правилното изповядване на вярата преп. Максим Изповедник, става повод за родната ни Църква за двойна радост и истинско тържество на съборността. Архиереи, свещенство, монаси, миряни, представители на светската власт се събират около своя предстоятел - Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, за да изпросят в единство и синовна любов застъпничеството на неговия небесен покровител св. Максим Изповедник за Патриарха на БПЦ, за църковното изпълнение на нашата Църква, за целия български народ и страната ни.

Тази година около светия Престол в столичния митрополитски храм „Св. Неделя”, за да вземат участие в празничната св. Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, застанаха високопреосвещените митрополити: Врачански Калиник, който молитвено участва в богослужбата, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Левкийски Павел, Маркианополски Константин, Адрианополски Евлогий - игумен на Рилската св. обител, Тивериополски Тихон - председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала, Стобийски Наум - главен секретар на Светия Синод, Знеполски Йоан - викарий на Софийския митрополит, Агатоникийски Борис - игумен на Бачковския манастир, Константийски Антоний - викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, Браницки Григорий - втори викарий на Софийския митрополит; високопреподобните архимандрити Дионисий и Теофан, ректорите на Софийската и на Пловдивската духовна семинария, предстоятели на столични храмове, както и представителите на сестрите поместни православни църкви: на Руската – йером. Зотик (Гаевски) и на Румънската - ставроф. ик. Нелуц Опря. Храмът бе изпълнен със свещеници от всички софийски храмове, дошли да се помолят за своя митрополит и Първойерарх и да вземат благословение от десницата му.

По време на причастния проповед за св. преп. Максим Изповедник и за неговата дръзновена и неотпадаща въпреки многобройните изпитания и страдания вяра, произнесе предстоятелят на митрополитския храм ставроф. ик. Мина Минчев.

След края на Литургията архиереите и свещенството излязоха в центъра на храма, за отслужването на Благодарствения молебен. Молебенът, по време на който при молитвеното призоваване на преподобния св. Максим Изповедник бяха отправени моления към Бога за здравето и духовното преуспяване на светейшия Български патриарх, светата Православна църква, управниците и народа на православна България, бе оглавен лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Приветствие от името на синодалните архиереи към Предстоятеля на БПЦ произнесе високопреосвещеният Русенски митрополит Неофит, който в този ден също празнува именния си ден. В годината, в която се навършват 70 години от монашеското пострижение и 40 години от интронизацията на Българския патриарх Максим, високопреосвещеният митрополит Неофит изтъкна колко достойно, с изключително боголюбие, кротост и смирение, вече толкова години - и в битността си на изряден монах, и като грижовен предстоятел на нашата Църква - Българският патриарх носи името на великия изповедник на вярата св. Максим. (Цялото слово можете да прочетете под снимките по-долу).

В отговор Негово Светейшество каза: "Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, честни отци, възлюбени братя и сестри, Благодаря всесърдечно за празничните поздравления и добри пожелания по случай именния ми ден.

На мен при иноческите ми обети преди шестдесет и девет години са определили за небесен покровител великия църковен учител и подвижник от седмия век преподобни Максим Изповедник. Силната вяра, святият живот, богословската глъбина, благовестническото слово, наставлението за братската любов, отстояването на православното учение, спазването на църковния канон, страданията за Христа украсяват безсмъртното житие на преподобни Максим, добродетели, с които е просиял в Църквата и станал застъпник пред Бога за всички, които тачат паметта му и се обръщат с молитва към него. Аз, като нося неговото име, имам задължение, в изпълнение съвета на свети апостол Павел: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр. 13:7), да се старая да изпълнявам тия обети, като изпросвам молитвите на преподобни Максим Бог да ми помага в живота и служението. Моля за съдействието, както досега, на Високопреосвещените и Преосвещените събратя архиереи, за подкрепата на честния клир и благочестивите пасоми да ми помагат.

Благодаря на всички вас, събрани тук за обща молитва, с която почитаме паметта на празнуваните днес преподобни Максим Изповедник и свети мъченик Неофит, в молитва и за мен, и за Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, също днес именник.

Божието благословение да бъде над всички нас! Честит празник! За много години!"

След края на богослужбата боголюбиви чеда на родната ни Църква търпеливо чакаха своя Предстоятел, за да целунат десницата му и да изразят благопожеланията си, своята синовна любов и уважение към него.

Негово Светейшество продължи да приема приветствия и цветя в салона на Софийската св. Митрополия, където бе даден официален прием. Приветствия към Негово Светейшество патриарх Максим бяха поднесени от името на Президента на страната, от името на Министър-председателя, от Столичната голяма община лично от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, от името на Софийската света митрополия, различни столични храмове, Богословския факултет на СУ, семинариите, много църковни служители, общественици и граждани.

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Атанас Димитров - АтаДим