19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

Д Е К Л А Р А Ц И Я на Пловдивския митрополит Николай

| Автор: Пловдивска митрополия

Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай

Във връзка с продължаващата дискусия около статута на църквата „Света великомъченица Неделя” в гр. Батак („Баташката църква”), ненужно подстрекавана от заинтересовани кръгове, заявявам категорично следното:

1. Сградата на църквата „Св. Неделя” в гр. Батак е предадена в собственост на Българската православна църква, в лицето на Пловдивската митрополия, с решение на Общинския съвет на Община Батак, гласувано с единодушие, на база на предварително съгласие на Министерството на културата на Република България. Законността на прехвърлителния акт се признава и потвърждава от комисията на Министерството, проверила храма.

2. В молбата си за прехвърляне на собствеността върху сградата, отправена до Министъра на културата на 13.04.2011 г. изрично посочих, че както е било в миналото, така и занапред тя ще се използва като действащ храм. Което след канонизацията на Баташките мъченици е задължително. Никога в отношенията между Църквата и държавните власти не е имало двусмислие по този въпрос.

3. В църквата „Св. Неделя” в Батак богослуженията никога повече няма да спрат. Пред мощите на светите Баташки мъченици ежедневно ще се отслужват вечерня, утреня и Божествена света литургия, по начина, предписан от каноните на Едната, света, вселенска и апостолска Църква. В тази църква светите тайнства венчание и кръщение няма да се извършват.

4. По всяко време църквата „Св. Неделя” ще е отворена за посещения.

5. Занапред входът в църквата ще е безплатен. Никога и при никакви обстоятелства няма да допусна от българските деца, а и изобщо от който и да е посетител, да се изисква да си купуват билети, за да пристъпят в тази национална светиня.

6. Храмът ще се поддържа в каноничен вид за богослужение, със средства на Пловдивската митрополия и с доброволни пожертвувания на миряните. Светите икони, свещената утвар и църковните принадлежности поставени в храм „Св. Неделя” няма да бъдат изнесени, тъй като е невъзможно Баташките мъченици да бъдат разканонизирани. Никакви ремонти и реконструкции няма да бъдат правени.

7. Категорично се противопоставям на всякакви опити за внасяне на елемент на междурелигиозен конфликт по отношение на Баташката църква и изразявам дълбоко недоумение към изразеното от председателя на патриотичната организация ВМРО виждане, де факто противопоставящо религиите в България. Българската православна църква е един от стожерите на религиозния мир в страната и ще остане такъв и в бъдеще. Това е безусловно и моята лична позиция.

В заключение призовавам всички отговорни фактори към мъдро и отговорно отношение пред Бога към светостта на Баташките мъченици и към историята на нашия народ, защото продължаването на тази светотатствена дискусия пред лицето на светите Баташки мъченици невидимо и неумолимо разяжда моралните устои на обществото. Евентуални технически въпроси по опазването на сградата Пловдивската света митрополия е готова всякога да обсъди с компетентните органи. Спокойно и в дух на разбирателство, на базата на посочените по-горе принципи.