18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Да чуем заедно песнопения в чест на Христовото Рождество от Рождественския концерт в НДК

| Автор: Софийска митрополия

Двата певчески хора

В предпразничните дни на светлия християнски празник Рождество Христово, в зала № 7 на Националния дворец на културата се състоя празничният концерт "Рождественски песнопения", организиран от Неврокопската св. митрополия. В концерта взеха участие Неврокопският митрополитски хор "Неофит Рилски" от гр. Гоце Делчев и хор "Йоасаф Дионисиатис" от гр. Серес, Гърция. Двата хора са основани, обучавани и дирижирани от сереския протопсалт Йоан Папахронис. Последният е смятан за един от ценителите и продължителите на светогорската традиция в източното църковно пеене, наричана от специалистите „агиоритикон ифос” (на бълг. - светогорски стил). Гости на празничната вечер бяха митрополитите Видински Дометиан и Великотърновски Григорий, Знеполският епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит, архимандрит Григорий - протосингел на Софийска митрополия, и множество духовници от Софийска епархия.

Сред висшите духовници бе и виновникът за умилното тържество – Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. Като инициатор и домакин на мероприятието той се обърна към препълнилите залата столичани с прочувствено слово за Рождество Христово.

От името на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева бе прочетен поздравителен адрес към високопреосвещения Неврокопски митрополит Натанаил, хористите и гостите на това Рождественско тържество.

Празничният концерт започна с рождественските катавасии „Христос Раждается”, изпълнени с редуване на църковнославянски и гръцки език – първа песен на църковнославянски, втора песен на гръцки език и т. н. В такава последователност премина и целият концерт. Бяха изпълнени самогласните стихири на Царските часове за Рождество Христово (1-ви, 3-ти, 6-и и 9-и час), представени в последованието като тропари и включващи мелосъчинения на всички гласове. Рождественският венец от химнословия завърши с празничния кондак „Дева днес”, в изпълнение на българските възпитаници на г-н Папахронис. Концертът в зала № 7 на НДК според присъстващите бе истинско тържество на православното единство – два хора, без видимо разграничение помежду им, съставени от мъже и жени, възрастни и деца, пеещи на два езика, но с едно сърце и една уста, вдъхновени от едната православна вяра.

В края на това духовно пиршество Знеполският епископ Йоан сърдечно благодари от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил, на г-н Йоан Папахронис и на певците - за това, че столичани имаха възможността да усладят душите си с прекрасно изпълнените благозвучни песнопения. „ Добре дошли в нашата столица. И нека това ваше посещение да не бъде последно” – завърши поздравлението си еп. Йоан. В отговор гръцкият хор изпя многолетствие за Българския патриарх Максим.

От своя страна митрополит Натанаил благодари на всички, които дойдоха на Рождественския концерт, организиран с цел да ни подготви духовно за Рождеството на Въплътилия се Богочовек Иисус Христос.

”Ние, българите, сме посредници между славянската и византийската православна традиция и култура - каза Неврокопският митрополит. - Общото, което обединява, както видяхме в изпълнението на църковните песнопения на гръцки и български език, е мелодията и това е свидетелство за нашата вяра. Нека Господ да ни помага да свидетелстваме за нашата обща вяра, да се подкрепяме едни други и така заедно да вървим към Царството Божие.”

Духовното тържество завърши с думите на църковния отец св. Ефрем Сириец, който пише за Рождество Христово следното: „Днешният ден е ден на спасение. Той ни учи на мъдрост. Днешната нощ носи мир и тишина на вселената.Този нощ принадлежи на Кроткия. Нека всеки да превъзмогне своята ярост и суровост.Тя (днешната нощ) принадлежи на Смирения. Нека всеки да обуздае гордостта си и да спира високомерието си. Днес е възсиял денят на милостта. Нека никой не преследва другия с отмъщение за нанесената му обида. Настъпил е денят на радостта. Нека никой не причинява печал и скръб. Това е ден на благоволението. В него няма място за жестокосърдечност. Това е ден безоблачен и ясен. Нека всеки обуздае гнева, нарушаващ мира и хармонията. Това е денят, в който Бог е слязъл сред грешниците. Нека се засрами праведникът, който лицемерно се гордее пред грешника... Днес Самото Божество се е вселило в човешката природа, за да се устреми и тя към всичко свято” (из текста на водещия).

Текст: Весела Игнатова Снимки: свещ. Светослав Кючюков, Весела Игнатова Аудио: свещ. Светослав Кючюков Аудиозаписите следват снимките.