29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Да си спомним за Мелнишки епископ Генадий

| Автор: Българска Патриаршия

Панихида в памет на Мелнишки еп. Генадий

“Господ даде, Господ и взе; (както беше угодно Господу, тъй и стана)” (Йов 1:21).

На 26 май 2010 г. се навършиха две години от блажената кончина на Мелнишкия епископ Генадий.

Внезапно спря устремът на владика Генадий, който не си даваше почивка: нито на сърцето си - от молитва, нито на ръцете си - за бездействие, нито на ума си – от взимане на достойни и правилни решения.

Приживе той получи почти всички духовни санове и титли като награда за своя упорит труд в служба на Бога и на светата ни Българска православна църква, като обновител и строител на манастири, дарител за сираци, добротворец за болни, опора и подкрепа за духовници и верни християни и не на последно място като книжовник. Стриктно следваше духовния път, който бе избрал и умело го съчетаваше с предприемачески дух и естетически вкус.

Само 53 години преживя той тук на земята, а остави задълго диря в нашите сърца.

Нека молим Христа Всеподателя да приеме блажената и преподобна душа на преселилия се от нас духовен пастир и архиерей в Своята тържествуваща Небесна Църква! И да кажем: "Със светиите упокой, Христе, блажената и преподобна душа на Мелнишки епископ Генадий там, където няма нито болка, нито печал, ни въздихание, ни скръб, а живот безкраен!"

В памет на епископ Генадий пред могилата му в гробищния парк на гр. Правец, с благословията на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, бе отслужена панихида от архимандрит Викентий, йеромонах Стефан и свещеноиконом Трифон.

Нека помним и се молим за епископ Генадий!

Вечен и блажен покой, приснопаметни владико!

Текст: Йеромонах х. д-р Стефан Снимки: Атанас Димитров