21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Да следваме завета на йеродякона Игнатий, за да пребъде свободна, чиста и свята България

| Автор: Пловдивска митрополия

Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски)

"Отбелязваме 137 години от смъртта на йеродякон Игнатий – верен син на светата Църква и на майка България. Вечен и благословен ще пребъде в благодарната българска памет споменът за саможертвата и героизма на Апостола на свободата – този, който отдаде живота си и положи душата си за вярата и Освобождението на нашето Отечество.

Вечна и блажена да бъде паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски!" - С тези думи се обърна към хората в храма “Света Богородица” в Карлово Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Там в съслужение със свещениците от духовната околия владиката отслужи панихида за упокой на душата на Васил Левски.

"Бог да го прости, а ние да имаме за пример неговия живот и като имаме пред очите си неговите добродетели – любов към народа, непоколебима вяра, жертвен подвиг и пламенно родолюбие. Да се стремим да му подражаваме, за да пребъде Майка България свободна, чиста и свята" - каза още в проповедта митрополит Николай.

След богослужението всички сведоха глава и изпяха „Вечная памят” пред паметника на Васил Левски, съграден преди сто години на площада между двете православни църкви в Карлово.

По традиция на този ден се почита и паметта на майката на Дякона Игнатий - Гина Кунчева. На нейния гроб в двора на храм “Св. Николай” митрополит Николай отслужи трисагий.

Отците, областният управител на Пловдив Иван Тотев, кметът на Карлово Найден Найденов, гости и деца поднесоха цветя.