28 януари 2023, събота

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник ◑
church

Денят на народните будители в гр. Брегово

| Автор: Видинска митрополия

Свето кръщение на деца от гр. Брегово

Денят на народните будители бе тържествено отбелязан във Видинска епархия. Във всички храмове из епархията бе отслужена светата божествена Евхаристия и молитвени последования за духовно и социално благоденствие на българския народ. Молитвено се изпроси и благодатната подкрепа и покровителство на просиялите в святост от рода български. Из цялата епархия бяха организирани духовни тържества.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в празничното отбелязване на деня на народните будителите в гр. Брегово се включи и Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит.

Тържествата в гр. Брегово започнаха с общо кръщение в храм „Успение Богородично” на 13 деца. Малчуганите приеха светата Православна вяра от Негово Преосвещенство епископ Сионий, а бяха възприети от купела от г-жа Илияна Кръстева, директор на СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Брегово.

Празникът продължи с почерпка по повод благодатното тържество на вярата. По-късно с факелно шествие ученици и гости се отправиха към залата на местното читалище, където празничното настроение за сетен път бе приповдигнато с богато организиран програма - концерт посветен на народните будители.

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Видинска епархия [1.31MB]