28 септември 2023, четвъртък

Преп. Харитон Изповедник. Св. прор. Варух (Тип. с. 90)
church

Десета ежегодна изложба на школата по иконопис при Духовно-просветен център "Св. архангел Михаил", гр. Варна

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Изложба

„Занаят не се учи, занаят се краде” – Десета ежегодна изложба на школата по иконопис при Духовно-просветния център "Св. архангел Михаил" в гр. Варна

В навечерието на прекрасния празник на Славянската писменост и култура и на рождения ден на Църквата - Петдесетница, съвсем не случайно в Духовно-просветния център "Св. архангел Михаил" при едноименния храм беше открита Десетата ежегодна изложба на школата по иконопис. Изложени са повече от петдесет икони, с различна тематика. Откри я прот. Василий Шаган, председател на църковното настоятелство на храма и ръководител на Духовно-просветния център.

Казват „Занаят не се учи, занаят се краде”, но тази поговорка категорично не важи за многото ученици на двамата учители Диян и Илка Димитрови. Последните, вече десет години с много любов и търпение предават своя опит на курсистите си. Това става в Духовно-просветния център "Св. архангел Михаил" при едноименния храм. В модерно обзаведената учебна зала, където някога се е помещавало първото българско училище в града, множество желаещи усвояват трудното, благодатно, древно и прекрасно учение за зографисването на икони.

Школата е създадена с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил през 2000 г. от Диян Димитров - магистър иконограф. Завършил е единствената в България и на Балканския полуостров специалност ЦЪРКОВНИ ИЗКУСТВА, която подготвя специалисти-художници по църковна живопис (икони, стенописи и други видове православно църковно изкуство). Идеята е негова, на иконом Антон Парушев и прот. Василий Шаган.

Първоначално школата е настанена в малка пристройка в двора на храм "Успение на св. Богородица" и работи там до 2005 година. От тогава и до днес е част от Духовно-просветния център "Св. архангел Михаил" при едноименния храм.

През тези десет години десетки любители на православната икона и желаещи да работят в тази област са преминали обучението под прецизното и търпеливо ръководство на Диян и Илка. Те не само че не крият занаята си, но се и радват, ако курсистите им ги достигнат по майсторство. Голяма част от курсистите продължават да рисуват усилено и да създават прекрасни икони за нашите православни храмове и художествени галерии.

Учителите казват, че за тях е важно развиване и популяризиране на православното изкуство. Надяват се, че чрез школата и изявите на хората там да привлекат обществения интерес към Православието и красотата на православната иконопис. Като се изучава мястото и значението на православната икона в богослужението и в живота ни, ще се добие по-пълна представа и за нас самите. Тъй като ние, заставайки пред свещеното изображение за молитва, ставаме част от него.

Честит двоен празник, учители!

Повече за Школата по иконопис при Духовно-просветен център "Св. Арх. Михаил" гр. Варна можете да научите тук и да им станете почитатели:

http://www.facebook.com/pages/Skola-po-ikonopis-pri-Duhovno-prosveten-centr-SvArhMihail-grVarna/263433877315?v=info

Текст: Мария Стойкова Снимки: Явор Георгиев