02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

Детски тържества по случай Деня на християнското семейство

| Автор: Софийска митрополия

празник в храм 'Успение Богогродично' Горна Малина

По случай Деня на християнското семейство в храм "Успение Богородично" в село Горна Малина се проведе тържество с децата от втора група на ОДЗ "Вяра, Надежда и Любов". Организатор на празненството бе енорийският свещеник Серафим Янев, който с помощта на църковното настоятелство развива активна енорийска дейност. Специална грижа отецът полага за религиозното ограмотявяне и въцърковяване на децата.

Със съдействието на местни учителки те разучават църковни песнопения и участват в богослуженията. Тази година за първи път започна и изучаване на СИП "Религия" в местното училище.

Децата изпълниха програма, подготвена специално за този ден. С въодушевление звучаха стихчетата на четиригодишните малчугани:

"Добротата чука на вратата

и да и отворя тичам аз.

За да приседне тихо в сърцето,

да махне лошото от нас.

Аз искам ти да я познаваш,

да влезе в твоето сърце,

защото добрината заслужава

да й протегнем нашите ръце".

Малките християнчета подариха на гостите изработени от тях картички с пожелание: "Добрината струва трошица - когато я даваш, цяла вселена получаваш". След програмата беше сглобен пъзел, при което след сглобяването на частите му, се получи икона на Въведение Богородично и всички си припомниха за Светото семейство и въвеждането на малката Мария в храма. По случай празника на децата бяха раздадени книжки за оцветяване, дискове с детски песнички и църковни подаръчета от Йерусалим като благословение за семействата им. Празничното тържество завърши с вкусна почерпка за всички присъстващи.

Неделното училище при храм "Св. Николай Чудотворец" - Руската църква, е създадено преди повече от десет години. Под ръководството на г-жа Нина Живкова днес децата в него (разделени по възраст в четири групи) не само се ограмотяват в православната вяра, а и живеят във вярата. В чест на Деня на православното християнско семейство бе организирано тържество в Руския делови клуб, където деца и родители заедно участваха в програмата. Наред с прекрасните изпълнения на стихове, песни и мелодии на музикални инструменти, семействата бяха подготвили сценки, онагледяваха разкази за поклонението си на свети места, разиграваха състезателни игри. На децата и родителите бяха поставени едни същи въпроси (какъв трябва да бъде родителят и какво трябва да бъде детето), чиито отговори внесоха много настроение и станаха своеобразен коректив за очакванията на малките и големите.

Всички семейства се включиха в празника и общото въодушевление и радостта от общението помежду ни в този празничен ден бе най-ценното изживаване, което ние, християните, трябва винаги да изпитваме при общуването си. Празникът завърши с богата трапеза от постни ястия, приготвени от всяко семейство.

Озвучаване: Владислав Трифонов