18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

Девети празник на духовната музика в гр. Габрово

| Автор: Великотърновска митрополия

Девети празник на духовната музика в гр. Габрово

Традицията за провеждане на фестивал на църковната музика не бе нарушена и през тази 2011 г. За девети пореден път на 15 и 16 октомври се проведе Празник на духовната музика, посветен на духовния празник на гр. Габрово - Св. Петка Търновска. Организатори на музикалната проява отново бяха Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово-2002”.

Празничните концерти бяха открити след края на вечерното богослужение в храм „Св. Троица” от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, председател на инициативния комитет за провеждането на фестивала. Тази габровска църква всяка година събира хоровите формации под купола си, за да могат всички с едни уста и едно сърце да прославят Бога. Архиереят се обърна към хористите с благодарност за тяхното участие и припомни, че духовната музика трябва да спомогне всички ние да успеем да стоплим сърцата си. Православните песнопения трябва да докоснат струните на душите ни, които да се изпълнят с мир, любов и благодарност към Господа.

В първата фестивална вечер взеха участие следните формации: хор от побратимения на Габрово руски град Митище - арт група „Совершенство”; сръбският мъжки хор „Преподобни Рафаил Банатски” от град Зренянин; смесеният хор „Иван Спасов” от гр. Пловдив; хор на транспортните работници от София и хорът на Българска академия на науките. След края на песнопенията всички хористи изпяха многолетствие, огласено от митрополит Григорий за всички участници, за организаторите и присъстващите габровци и гости на града.

Втората концертна вечер се проведе в Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово с участието на сръбския и руския хор, като с песнопение се представиха още октетът „Св. Йоан Дамаскин” от Стара Загора и Софийски женски хор „Васил Арнаудов”, с диригент професор Теодора Павлович.

Духовните дни на гр. Габрово за пореден път събраха множество вярващи, които да се насладят на красотата на православното песнопение не толкова с ушите си, колкото с дълбините на своите души.