02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

Днес всички празнуваме 96-ия рожден ден на нашия първопредстоятел пред Бога Негово Светейшество Българския патриарх Максим

| Автор: Българска Патриаршия

Негово Светейшество Българският патриарх Максим

Днес, 29 октомври 2010 г., е денят, в който Негово Светейшество Българският патриарх Максим отбелязва 96 години от своето рождение!

Заедно с него всички членове на светата ни Църква светло празнуваме и молитвено благодарим на Всеподателя Бога за това, че ни е сподобил да се спасяваме в Господа под архипастирското ръководство на патриарх Максим. Първопредстоятелят, който 84 години живее живот, посветен изцяло на Църквата; който вече 69 години се подвизава в отговорния и нелек път на монашеството и принася Богу служба в св. олтар с молитва за всички нас. Празнуваме и благодарим на Света Троица за нашия Светейши патриарх, който от 1971 г. насам вече 39 години води Българската православна църква в нейното благословено служение на Бог и Отечество, при това във време, в което се смениха два режима на управление, няколко концепции за бъдещето на страната ни и 17 български правителства.

Прекланяме се и черпим пример от търпението и великодушието на нашия патриарх Максим, който въпреки човешката нелоялност, въпреки безсрамието и неизброимите хули, отправени срещу него, въпреки непосилното бреме, което изнесе върху раменете си, за да устои Църквата ни на политически предизвикания в нея изкуствен разкол, през дългия си живот на истински православен пастир никого не отпрати без благослов, никого не осъди, никого не заклейми. Затова и Света Троица дарува на Светейшия ни патриарх многолетно битие, за да вкуси радостта от победата Божия над неправдата и да продължи да ръководи Българската православна църква като Църква единна, пробудена и възродена, Църква, в която не оскъдява действието на Божия Дух, Църква, чиято роля и служение в обществото все повече се засилват.

Ваше Светейшество,

Позволете ни от името на православния клир и народ да Ви пожелаем Бог да Ви дарува още много и благословени години живот като наш поставен от Света Троица първопредстоятел, за когото винаги са валидни думите на св. пророк и цар Давид: "Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи, а в закона на Господа е волята му, и върху Неговия закон той размишлява денем и нощем! И ще бъде той като дърво, посадено край водни потоци, което дава плода си в свое време, и чийто лист не вехне; и във всичко, що върши, ще успее"(Пс. 1:1-3).

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА, СВЕТЕЙШИЙ ВЛАДИКО!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Текст: Десислава Панайотова Снимка: Атанас Димитров