24 април 2024, сряда

Мчк Сава Стратилат (Прежд. лит.)
church

Документална изложба „140 години Българска екзархия” бе открита в Русе

| Автор: Русенска митрополия

Документална изложба „140 години Българска екзархия”

На 1 юли 2010 г. в Регионалния исторически музей в гр. Русе бе открита документална изложба, организирана от Русенската св. Митрополия и Териториалния архив – Русе. Тя е посветена на 140-годишнината от основаването на Българската екзархия през 1870 година. Събитието уважиха представители на местната власт, културните институции, многобройни граждани и журналисти.

Изложбата е плод на неколкомесечен издирвателски труд във фонда на Доростолска и Червенска митрополия и други архивни фондове в Териториалния архив – Русе. Автори на изложбата са Милен Бакалов от Русенска митрополия и Тодор Билчев от Териториален архив – Русе. Много от материалите са представени в оригинал, благодарение любезното съдействие на председателя на Държавна агенция „Архиви” - проф. д-р Георги Бакалов.

Изложбата включва оригинални материали и факсимилета на документи, отразяващи нелекия път по основаването и утвърждаването на Екзархията и на Доростолската и Червенска епархия. Отразява ролята на Българската православна църква по време на турското робство за възраждането и укрепването на образованието, организирането на българско народно самоуправление, изпращането на младежи да се образоват в чужбина, утвърждаването на богослужение на църковнославянски език, построяването на нови църкви и ръкополагането на подготвен клир. От музейната сбирка на Русенска митрополия са изложени ценни експонати – митри на екзарх Йосиф І и на първия екзархийски митрополит на Доростолска и Червенска епархия – митрополит Григорий. Показани са и комплект архиерейски одежди, подарени на митрополит Григорий, с неговите инициали, както и негови инкрустирани кръст и енголпие. Представен е и антиминс, осветен при първото освещаване на антиминси от първия Български екзарх Антим І.

След кратко встъпление на директора на Регионалния музей д-р Николай Ненов, който представи изложбата, думата беше дадена на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, който разкри ролята на родната ни Екзархия за укрепване, от една страна, на духовността, а от друга - на националното съзнание на българския народ, което създаде предпоставки и за нашето освобождение. Стефка Маринова от Териториален архив – Русе представи накратко архивните документи, представени в изложбата, а Милен Бакалов – експонатите, предоставени от Русенска св. Митрополия.

Текст: Милен Бакалов Снимки: Ангел Младенов и Милен Бакалов