29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

Достойно българско участие в руски православен хоров фестивал

| Автор: Българска Патриаршия

По време на изнасянето на доклади

С благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил от 23 до 25 май 2010 г. в гр. Кемерово, Сибир, се проведе Първият международен фестивал – конкурс “Хоровое вече Сибири”, организиран от Министерството на културата на Руската федерация, Администрацията и управлението “Култура” на Кемеровска област, Кемеровска и Новокузнецка епархия на РПЦ, Новосибирска и Бердска епархия на РПЦ и Кемеровски държавен университет за култура и изкуство.

По покана на организаторите гост на фестивала бе протойерей д-р Кирил Попов, предстоятел на столичния старинен храм “Св. Николай Мирликийски”, диригент, композитор и педагог, като член на авторитетно жури от изтъкнати руски музикални дейци. За председател на журито бе определен известният руски диригент и педагог проф. Игор Юдин.

Фестивалът се проведе в сградата на Университета в два тура: първи - с избор на участниците по представени записи на живо изпълнение в сайта на фестивала и втори – заключителен, на 24 и 25 май, само за участниците, получили от журито най-висок бал “Златен диплом”.

На първия тур “Златен диплом” получи по достойнство българската формация “Проф. Георги Робев” с диригент Нели Трошева, която успешно ръководи и хора при столичния храм “Св. мчца Параскева”. За съжаление този състав не присъства на втория тур по финансови причини.

Общият брой на солисти и състави във фестивала бе над 350, които се състезаваха в три групи: деца (до 18 г.), възрастни и изпълнители с ограничени физически възможности и в четири номинации: академическо пеене (солисти, ансамбли, и хорове), народно пеене, хоров театър и църковна православна музика (църковни и светски хорове и ансамбли).

Фестивалът напълно оправда своето название “Хоровое вече Сибири”. Думата “вече” е древна и означава “обществено събрание при славяните”.

Денят на славянската писменост и култура – 24 май, започна с тържествени богослужения в катедралния храм на гр. Кемерово “Знаменска икона на св. Богородица” и параклиса в чест на св. равноапостоли Кирил и Методий.

В рамките на фестивала, същия ден в сградата на университета се състоя кръгла маса на тема “Духовност в съвременното руско общество: проблеми и стратегически ориентири”. След нейното откриване и изнасяне на първи доклад от ректора на университета проф. Екатерина Кудрина, бе дадена думата на прот. Кирил Попов, който представи своя доклад “Църковно пеене и духовност”. След неговото прочитане о. Кирил отговори компетентно и ясно на зададените му въпроси по темата.

По обедно време в специална зала на университета се откри изложба на икони със заглавие “Всех радостей Радость” на руската художничка Любов Казанцева. Семинаристи от Новокузнецката семинария заедно с преподавателя си свещ. Сергий взеха участие с песнопения при откриването на изложбата.

В ранния следобед започна конкурсното прослушване на участниците във фестивала, което продължи и през целия следващ ден. Представянето на солистите и съставите беше впечатляващо по отношение на численост, техническо съвършенство, вокална култура, художествено изградени образи, разнообразен репертоар без повторения, професионално и стилно изпълнение на произведенията. Общо взето, фестивалът се проведе на много високо ниво и се превърна в събитие. Забележителен е и този факт, че участваха преди всичко млади изпълнители с много голям ентусиазъм, всеотдайност и най-вече - с ясно религиозно съзнание.

С пълно основание може да се каже, че в днешно време в Русия има духовно възраждане, подем на православната култура и изкуство. Почти няма епархия в РПЦ, в която да не се провеждат православни фестивали или прегледи, като църковните песнопения се изпълняват както в зали, така и в по-големи православни храмове. Освен богослуженията, многобройните духовни школи и неделни училища в Русия, прекрасно място за религиозно-нравствено възпитание на младото поколение се явяват и тези чудесни срещи на дейци на православната култура и изкуство.

Разбира се, големи фестивали се организират и в много други православни страни. Всичко това се извършва за слава Божия и духовна радост на богомолния народ.

“Нека провеждането на фестивала стане хубава традиция и способства за възраждането на духовните основи в съвременното общество” - бяха заключителните думи на специалното послание на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил до всички участници във фестивала. То беше огласено на 25 май вечерта на гала-концерта пред катедралния храм от протойерей Александър Демченко, ръководител на отдел “Култура” при Кемеровска и Новокузнецка епархия с управляващ Негово Преосвещенство епископ Аристарх, съпредседател на организационния комитет на фестивала

Вълнуващо преживяване беше поднесеното изпълнение на наградените състави и солисти. Грандиозно прозвуча като финал на целия празник на духовността изпълнението на повече от 250 души сборен хор под диригентството на проф. Игор Юдин при тържествено биене на специално монтирани за случая камбани. В такива моменти всеки човек се възвисява духовно и въздава хвала Богу!

В рамките на фестивала бяха организирани и редица съпътстващи мероприятия, като: фотоизложба, фестивал на камбанния звън "Звоны над Томью", изложение на православна литература и др.

Текст и снимки: прот. Кирил Попов