18 април 2024, четвъртък

Преп. Йоан. Св. мчк Виктор (Прежд. лит.) (Тип. с. 438)
church

Духовен концерт от църковно-славянски песнопения във Видин

| Автор: Видинска митрополия

Духовен концерт от църковно-славянски песнопения във Видин

На 24 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин се състоя концерт на Смесения професионален хор на слепите „Академик Петко Стайнов” в изпълнение на църковно-славянски песнопения под диригентството на маестро Петър Матев.

Публиката, дошла, за да се наслади на молитвените песнопения, имаше удоволствието да чуе изключително красиви православни мелодии от български и руски композитори (Апостол Николаев Струмски, Александър Архангелски, Дмитрий Бортнянски, Николай Кедров и др.), поднесени с много майсторство от незрящите певци.

Концертът се осъществи по проект „Нови срещи на незрящите певци с публиката” на фондация „Устойчиво развитие” в партньорство с фондация „Хор на слепите „Академик Петко Стайнов”, финансиран от Агенцията за хората с увреждания при Министерството на труда и социалната политика, и с любезното съдействие на Областна администрация – Видин, Община Видин, РДСП – Видин и любезното домакинство на Видинска света митрополия в лицето на катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”.

След затрогващия концерт видинчани бяха изпълнени с благодарност към изпълнителите, че им създадоха прекрасни духовни преживявания, които ги приближиха до Божията благодат и любов и им вдъхнаха живителна сила за възрастване в благодатния Христов живот.

Концертът бе открит от Негово Високопреподобие архимандрит Поликарп, председател на храма, който представи гостите изпълнители, а след превъзходното представяне той им изказа благодарност от името на Видинския митрополит Дометиан, от името на институциите, ангажирани с духовната изява, и от всички многобройни зрители и слушатели, пожелавайки им Бог да бъде винаги с тях в техния труд в прослава на името Му. Той им заяви да знаят, че във Видин винаги ще имат публика, която с удоволствие ще ги посрещне и слуша, както и да бъдат изпълнени винаги с вяра, надежда и любов.

ЗА ХОР "АКАДЕМИК ПЕТКО СТАЙНОВ"

Смесеният професионален хор на слепите носи името на един от най-големите български композитори академик Петко Стайнов. В този уникален в световната практика певчески колектив работят незрящи инвалиди, като музиката е смисъл на живота им и единственият начин за препитание и реализиране в обществото.

Хорът е създаден през 1935 г. от група ентусиазирани слепи певци с изявени музикални качества. Съставът много бързо доказва своето високо художествено равнище и на 1 октомври 1948 г. с Указ на правителството е обявен за професионален.

Репертоарът на хора обхваща произведения от български и чужди автори – предкласика, класика, романтизъм, съвременна музика, църковно-славянски песнопения, авторски обработки на български фолклорни песни, вокално-симфонични творби.

Любовта и всеотдайността на слепите хористи към музиката намират изява в издаване на грамофонни плочи, аудиокасети, два компактдиска, записи в Българското национално радио, изнасяне на стотици концерти в страната и чужбина (Германия, Чехия, Литва, Армения, Беларус, Унгария, Турция, Гърция). Хорът е носител на награди и отличия от фестивали и конкурси.

От 1997 г. диригент на състава е Петър Матев. Той завършва Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров) в София през 1987 г. със специалност „хорово дирижиране”. Работи с различни хорови състави – детски, мъжки, смесени, фолклорни, с които концертира в Германия, Франция, Италия, Гърция, Швейцария, Люксембург, Испания, Турция, Македония. През 2002 г. е носител на сребърен медал в категорията „Фолклор” на IХ международен хоров конкурс „Орландо ди Ласо” в гр. Камерино, Италия. Има многобройни записи и издадени четири компактдиска.

Хор „Академик Петко Стайнов” заема достойно място като един от водещите състави в българската музикална култура.

Текст: архимандрит ПОЛИКАРП Снимки: архимандрит ЕВТИМИЙ