25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Духовници от Русенска епархия участваха в предаването „Един е Бог” по БНТ Север

| Автор: Русенска митрополия

О. Михаил репетира с фолклорния състав

БНТ Север излъчва няколко пъти в годината телевизионното предаване „Един е Бог”. В него често се канят духовници, които да запознаят широката аудитория с актуални проблеми вълнуващи вярващите.

На 1 април, Велики четвъртък, представители на св. Русенска митрополия участваха в телевизионното предаване „Един е Бог” с редактор и водещ г-н Роман Сушков. В телевизионното студио на БНТ Север на въпросите на водещия отговаряха архим. Емилиан, игумен на скалния манастир „Св. Димитрий Басарбовски” и свещ. Йоан Иванов от храм „Св. Архангел Михаил” в гр. Русе.

Дякон Кирил Синев съпътстваше екипа на телевизията като преводач в община Бъняса, Гюргевска област. В общ. Бъняса беше заснета работата на ставрофорен свещеноиконом Михаил Балабан, съветник в отдел „Национално културно наследство” към Гюргевската епископия, който от 13 години ръководи местния фолклорен състав „Мугурел де Влашка”(Влашка цветна пъпчица), с който е спечелил много национални и международни награди. Отец Михаил сподели от своя богат житейски пастирско-мисионерски опит и отговори на въпроса за причините за богатата религиозност на благочестивия и православен румънски народ.

Предаването може да се види в интернет страницата на БНТ Север на адрес: http://rtvcrs.com/index.php?target=module_enter&module_enter_id=3

Снимки: дякон Кирил и г-н Роман Сушков