02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

Двоен празник за БПЦ - Негово Светейшество патриарх Максим навърши 96 години и бе ръкоположен нов епископ на родната ни Църква

| Автор: Българска Патриаршия

Съборна снимка

Достоен! - изрекоха архиереи, свещенство и миряни за новоръкоположения Браницки еп. Григорий, досегашен протосингел на Софийска св. митрополия, а насетне - втори викарен епископ на Софийския митрополит.

Решението за хиротонията бе взето на 28 октомври на заседанието на Светия Синод на Българската православна църква в Троянската света обител, по предложение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, чийто усърден помощник бе архим. Григорий в продължение на 3 години в качеството му на протосингел. По време на същото заседание стана и наречението на архим. Григорий за Браницки епископ и бе решено хиротонията на новия епископ да стане на следващия ден, 29 октомври, в съборния храм на Троянския манастир “Успение Богородично”.

Още на 27 октомври в обителта заприиждаха духовници и миряни, за да вземат участие в тържеството по повод 96-ия рожден ден на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и да влязат в радостта на наречения за епископ архим. Григорий. Сред гостите в обителта бяха духовници, монаси и монахини, много миряни: от Софийска епархия - където е настоящото служение на наречения за епископ, от Неврокопска епархия - където е започнало духовното му служение, от Врачеш - родното му място, както и от други епархии в страната.

За последен път в качеството си на архимандрит той оглави вечерната служба в манастирския храм -­ службата на Петдесетница, както подобава преди хиротония – личната огнена Петдесетница на новия епископ. В богослужението взеха молитвено участие: Сливенски митрополит Йоаникий, Видински митрополит Дометиан, Русенски митрополит Неофит, Великотърновски митрополит Григорий, Доростолски митрополит Амвросий, игумените на ставропигиалните манастири – Деволски еп. Теодосий, Адрианополски еп. Евлогий, Агатоникийски еп. Борис, както и Маркианополски еп. Константин, много монаси и свещеници от различни епархии и манастирското братство.

Тази година празничният за Предстоятеля на БПЦ 29 октомври премина под знака на епископската хиротония на софийския протосингел. С камбанен звън Негово Светейшество патриарх Максим бе посрещнат в изпълнения с богомолен народ манастирски храм.

В празничното богослужение взеха участие високопреосвещените митрополити: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски еп. Наум, Деволски еп. Теодосий, Адрианополски еп. Евлогий, Знеполски еп. Йоан, Маркианополски еп. Константин, Драговитийски еп. Даниил, Агатоникийски еп. Борис; високопреподобните: схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир - Св. Гора, архим. Викентий от Ловчанска епархия, архим. Емилиан, игумен на Басарбовския манастир, архим. Серафим, игумен на Роженския манастир, архим. Епифаний, игумен на Хаджидимовския манастир, представителите на Руската и на Румънската православна църква в страната ни йером. Зотик (Гаевски) и ст. ик. Нелуц Опря и свещенство.

Сред богомолците в храма бяха и председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, директорът на Дирекция "Вероизповедания" г-н Емил Велинов, посланикът на Русия Юрий Исаков и други официални лица.

По решение на Светия Синод на БПЦ хиротонията бе извършена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. След началото на светата Литургия нареченият за епископ архим. Григорий, воден от архим. Серафим и дякон Иван Петков, застана пред досточтимите архиереи, во главе с митрополит Натанаил – негов духовен отец – и, след като изповяда Символа на вярата, тържествено даде обещание да пази каноните на светите апостоли, на седемте вселенски събора и на поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ и да спазва Устава на БПЦ. След това архиереите и нареченият за епископ влязоха в светия олтар за извършване на хиротонията. Като коленичи пред светия Престол, архиереите възложиха върху наречения светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух да снизходи над него и измолиха Божията благодат за новия епископ на БПЦ.

След ръкоположението при възгласи “Достоен!” митрополит Натанаил последователно връчи на новия епископ одеждите и символите на архиерейската власт: сакос, омофор, енголпие и митра.

След това Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий зае първенствуващо място сред събратята си архиереи и взе участие в светата Литургия, оглавена от високопреосвещения Сливенски митрополит Йоаникий.

В края на богослужението Неврокопският митрополит Натанаил произнесе напътствено слово към новия епископ. В него той припомни обещанията, които е дал новоръкоположеният при хиротонията си и го напъти как с Божията помощ да носи достойно кръста на епископското служение. Митрополитът говори за радостите и скърбите на архиерейското служение и напъти еп. Григорий да върши съвестно новото си послушание на викарен епископ, като във всичко да слуша своя митрополит – Софийския митрополит и Български патриарх Максим, и своя събрат и пръв викарий Знеполски еп. Йоан. Като изтъкна високата отговорност на архиерея и изискванията на нашето време, го призова да носи достойно епископското служение с послушание, смирение и му пожела Божията помощ да го укрепява.

След това митрополит Натанаил връчи на епископ Григорий архиерейския жезъл с поръката да пасе своето духовно стадо като добър и грижовен пастир.

В отговор на това Браницки еп. Григорий изрази своето смущение и вълнение, съзнавайки важността и отговорността на новото си служение, и упованието си в Бога Той да го умъдрява и укрепява, та непосрамено, с усърдие и достойнство до края на дните си да носи бремето на архиерейското служение.

Службата бе огласена на десния клир от семинаристи от СДС с ръководител г-н Любомир Игнатов, архиереи и свещенослужители. На левия клир пяха смесеният църковен хор при Неврокопска митрополия с ръководител г-н Папахронис.

След св. Литургия бе отслужен благодарствен молебен, за да измолят всички вкупом - клир и народ - от Бога благоденствени и мирни дни за Българския патриарх Максим. В края на богослужбата Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит от името на Светия Синод поднесе поздравление към патриарха ни по повод неговата 96-годишнина. След като Светейшият патриарх произнесе слово-отговор и прозвучаха многолетствия, той, архиереите и официалните лица се отправиха към игуменарната.

Приемът там започна с традиционното приветствие на Българския патриарх към новоръкоположения епископ на БПЦ. Браницки еп. Григорий като благодари на Светейшия патриарх му благопожела в здраве и дългоденствие да управлява все така мъдро кораба на родната ни църква.

Поздравления и подаръци по повод 96-годишнината си Патриарх Максим получи: лично от председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, от името на Президента на страната, от името на министър-председателя Бойко Борисов, от председателя на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите Йордан Бакалов, от Община-Троян, от областни управители на Ловеч и Плевен, от името на сестрите православни църкви – Руската и Румънската, от името на Фонда за Единство на православните народи, Епархийския съвет на Софийска епархия, игумени, предстоятели на храмове и много организации и граждани.

---------

В близките дни на страниците на Официалния сайт на БПЦ-БП ще бъдат публикувани всички слова произнесени на празника по повод двете радостни за БПЦ събития, а официозът на БПЦ "Църковен вестник" ще излезе със специален брой посветен на тях.

Текст: Александра Карамихалевa Снимки: Атанас Димитров