04 октомври 2023, сряда

Св. свщмчк Йеротей, еп. Атински. Св. мчца Виринея. Преп. Павел Препрости
church

Единадесет деца приеха светото Тайнство Кръщение в Голямата базилика в Плиска

| Автор: Варненска и Великопреславска света митрополия

001.JPG

         На 30 април 2022 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Тайнството Кръщение, вратата към светата Църква, в Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват "Плиска". Заедно с Архиерея съслужи иконом Андрей Стефанов.

         На богослужението присъстваха г-жа Милена Недева, кмет на Община Каспичан, и г-жа Тонка Начева, кмет на град Плиска, както и множество християни от близко и далеч, сред които и единадесет деца, които станаха членове на светата Църква.

         Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан започна словото си с радостния поздрав: "Христос Воскресе!". Той заяви: „Днес извършихме две велики тайнства - светото Тайнство Кръщение и светото Тайнство Миропомазание - върху посочените Божии раби. Повечето са младенци и едно по-голямо момиче, което в съзнателна възраст приема тези тайнства. Това е огромна радост за светата Църква, за епархията като цяло, защото от днес нататък вие ще можете активно да участвате в нашия пълноценен църковен, духовен живот. Какво означава това? Вие ще имате възможност да участвате и в другите свети тайнства на светата Църква, т.е. малките деца ще могат да се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, по-големите човеци ще могат да бъдат в светото Тайнство Изповед, а така също ще имат прекрасната възможност техните имена да се споменават на всяка Божествена света Литургия. Това е изключително важно за духовното възрастване на човека.“

         Митрополит Йоан се обърна към кръстниците, казвайки им, че имат огромна отговорност за тези деца, невинни, чисти и недокоснати все още от греха. Архиереят допълни още, че и родителската молитва е от изключително значение, както и воденето на децата в Божия храм.

         Варненският и Великопреславски митрополит благопожела на всички здраве и благодатен успех въпреки особеното време, в което живеем, завършвайки своето слово с думите: „Християнската вяра е вяра на радостта. Там надеждата никога не отпада. По думите на свети апостол Павел: "надеждата не посрамя" (Рим. 5: 5). Затова, с вашето добро възпитание, с вашия по силите ви труд, вие ще направите възможно тези деца да възрастват достойни граждани, както на светата Църква, така и на българското ни общество.“

         След това митрополит Йоан раздаде на всички новопокръстени техните кръщелни свидетелства и подарък от Варненска и Великопреславска света митрополия.

Изготви: Георги Великов